Žena

ВЕНА 58

Било како било. Тек статистика је забележила, да је пета година у браку најопаснија.

Нако да васпитамо женску децуг

У целом свету подиже се све јача повика против данашњих школа. Чак и тамо, где је настава много савршенија од наше, увелико су сви незадовољни. Родитељи се нарочито туже на полутанство код женске деце. Кажу: Или, дете учи науке и онда нема времена за домаће ствари, или ради домаће послове и онда нема времена за науку. То би двоје требало некако тешње спојити.

У томе се правцу и ради, у томе се правцу и реформишу школе у просвећеним државама. У женским заводима, требало би више, много више поклањати пажње практичном животу но до сад. Шта ће сва наука: физика, хемија, хигијена, ако не умемо да то употребимо на наш живот, Учимо женску децу рачун, и то заплетене рачуне већ у средњим школама, а тај рачун није стално строго везан за потребе свакидашњег живота. Женскиње не уме кад уђе у живот да води књиге у домазлуку. Или ако и уме, школа му није улила љубави и свести за то. Није му доказала потребу. И ту се показује, да у нашој настави има мало практичности за живот. Хемијски и физички закони, данас се по средњим школама предају више апстрактноте дете често себе пита: А што ме муче с тим толико Уџбенике за средње женске школе требало би сасвим преобразити из темеља. У средини би требао да стоји домазлук, кућа, оно што је потребно, па у вези са кујном и домом предавати физику, хемију и друге предмете. Дете би брзо схватило зашто су му она научна правила. -

Неје могуће данас обавестити дете у средњим школама о свима законима и правилима појединих наука. Па кад већ то не може бити, онда му треба показати она правила и законе из тих наука, које се највише односе са практичне потребе живота.

И узети из свега колико се може, а не претоваривати децу, јер дете треба да има времена да помогне мало матери у кући. Иначе је кућа дужна да надокнади за време ферија оно, што је пропуштено у школи. Или се то може учинити у феријалним курсевима, али не да сеонда деца преоптерећују, но да им то буде забава.