Žena

52 ВЕНА

па и употреба рубља које се не пере, биће по здравственост од неизмерне користи. Америчке фабрике које се са тим баве нису биле у стању прошле јесени да задовоље сва потраживања, но поједини примерци стигли су у Лондон и Беч, где су изазвали допадање стручњака.

Пета година брака најопаснија.

Јесенас се састао у Бечу међународни статистички конгрес. Била је реч и о разводу брака. Француски референт имао је о тој ствари највише да каже. За годину дана близу 12.000 развода. Али се дотакао још нечег занимљивог. У првој години растају се женици мање. Од 300.000 нових брачних парова разиђу се прве године 11, друге године тај број расте, треће још више, и тако до шесте године, Онда је број највећи: 742. После број опада, постепено али стално, и напослетку после 50 година брачног живота, разишао се само један пар.

Занимљиво је, да је талијански референт нашао у Италији то исто, а у Аустрији се показало исто. У шестој години брачног живота има највише развода, а то значи, да су ти разводи настали и почели пред судом у петој години брачног живота. Пета је година дакле најопаснија.

Многи су тражили томе узроке и покушали су да их нађу. Хуго Витман покушава то укратко да протумачи и вели ово: Прва година у браку не рачуна. То је година заноса и мамура. Две стране особе састале се, свеим је ново, све им је још у магли. Тек друге године прогледају и тада се догађа да опазе како они може бити и нису једно за друго. Сад тек покушавају да се у истини упознају. Многи се нађу, и глачају се једно о друго. Том приликом бива да се рапавости изгладе или се при глачању цео брак разбије. То бива најчешће у петој години. Где то прође ту су се већ јаче свикли једно на друго и опасност је мања. Може се узети, да до пете године обично одрашћују деца где их има, а као што деца везују родитеље, тако су она жива згода, да се родитељи имају око чега препирати. Сваки дан би хтела мати са децом једно, отац друго. Где се иначе слажу, ту кошкање око деце неће довести до непријатности, али где се иначе не слажу, ту ће онда око тога бити вечите препирке.