Žena

ВЕНА 54

један део премије унапред. Жена која доји дете има засебне премије. Треба употребити уплив у општинама, да оне стварају „материнска удружења“ и помажу их. На почетку се неће многе пријавити, али је ствар женских добротворних задруга, земљорадничких задруга и других наших установа да обавешћују жене, да улазе у те задруге. Где неће ни општина, морали би сами помагати и стварати таква удружења.

За прво време, докле та удружења буду скромна, неће моћи давати велику материјалну помоћ. Али је морална вредност таквих удружења огромна, Задругарке ће се учити штедњи и реду, док уплаћују, а припомоћ коју буду уживале, добијаће по праву, а не по милости. Уједно ће поред таквих задруга у целом нашем друштву захватити све јача корена поштовање према материнству.

Белешке #3 здравља.

Шта да радимо са раницама2

Свакоме се догоди у животу, да треба да превије малу раницу.

Кад се одере кожа, треба узети прашка за ране, (може се добити у свакој апотеци) метнути парче газе и привезати. Ретко да завој треба обновити.

Кад се посечемо, треба пре свега раницу испрати бензином или алкохолом. Метнути преко тога јодоформ газе, мало вате и привезати. Где је незгодан завој, могу се крајеви од газе намазати са колодијумом.

Код ранице које мало гноје, треба употребити завој под којим намажемо борнумаст. Ако се раница јаче гноји, треба употребити такозвани мокар са Еззозацеге Топегде.

Кад се у мањој мери опечемо, треба одмах намазати омекотину са угљено-киселим натроном. Или обложимо опекотину са облогом који је натопљен алкохолом, или помажимо опекотину са млеком, чистим зејтином, или са мало жуманца. Ако се јаче опечемо, те се покажу читаве ране, треба употребити борову-маст и дерматол-прашак, Прашак се поспе преко масти, која треба да покрије. сву рану.

Промрзле делове намажимо чешће са руским балсамом против промрзнутости, или са загрејаним петролеумом. Ако