Žena
ЖЕНА 61
водом квасити, већ се успе мало петролеума, онда се лакше чисти и буде сјајнији.
Стари Ћилимови, већ сасвим олињани, могу се дати обојадисати у једној боји, црвено, плаво, или како се хоће, те постану као нови. На тај начин могу се и разни ћилимови саставити и дати пребојадисати и биће као нови.
Кад промрзну прсти на нози мли руци, добро је мазати са соком од рибаног црног лука.
Асуре кад се мчстрљају могу се очистити са топлом водом, у којој растопимо пуну шаку кујинске соли, па са тврдом четком добро изрибамо.
Вунене чарате, кошуље и друго, да се не стегну, треба прати у млакој а не врелој а ни у ладној води, уз то никако са сапуном. Чарапе се исперу прво на лице, па онда на наличје у млакој води у коју успемо мало салмијака (у свакој апотеци се може добити). На крају испрати опет у млакој води, али без салмијака, Зној и прљавштину извуче салмијак, а вуна онда постане мека, не скупи се и не пушта длаке.
Да опробамо има ли влаге у соби. У сваку собу, коју прво добро затворимо метемо тачно измерено једну количину свежег ситно утученог креча. После 24 сата отворимо собу, креч измеримо па видимо разлику у тежини. Ако је тежина више од 10% онда се у тим собама не сме живети, јер је влага толика да шкоди човечијем здрављу. Таке се собе морају одмах од влаге лечити.
Добар леп за расточену бурад. 60 делова свињеће масти, 40 делова кујинске соли, и 33 дела белог воска. лагано се растопе у једном суду на тихој ватри. Кад почне да ври дода се 40 делова пепела (од дрва). Са тим. лепом испуњавају се пукотине на бурадма, лужницама и т. д. и можемо бити сигурни да неће пропуштати воду.
Из кувара госпође Софије Мирковић:
Пилећи талитет. Направи се паприкаш од младих пилића. Кад је паприкаш готов, метне се у једну чинију, у којој ће се пећи. Сада се узме једна кашика масла и добро се измеша са 5 жуманцета, па се томе дода 9 кашика кајмака и добро се измеша, овоме се дода 3 кашике: (за чорбу) брашна па се добро измеша и напослетку чврсту пену од 5 беланца, па се такође измеша пажљиво, поло-