Žena

Ц

ЖЕНА 89

вати. Ако у кућу нема модроца, те болесник лежи на сламњачи, треба сламу чешће обновити. Превлака треба да је од бела платна, јер се на шареним превлакама не могу да опазе лако прљотине. Кад се болеснику намешта кревет, треба пазити да чаршав не буде на неким местима набран и треба пазити да не падну на чаршав мрљице од леба, јер кад болесник дуже времена лежи на угужваном кревету и подмрвицама, може лако да се оједе. Под леђима болесника не сме да буде празан простор, он треба сав да лежи, а то се може тако постићи, ако јастуке не метемо једно на друго, него у форми басамака. У новије време пма кревета где се онај део под главом може дизати п спуштати, 'Таквп су кревети за болеснике најбољи.

'Греба вазда пмати на уму,да се болесник у добром кревету добро осећа, п да добра постеља нарочито утиче на болесниково оздравлење.

Према овоме важно је и то, на коме месту собе стоји кревет. Најбоље је, ако кревет стоји сасвим слободно, да пигде не додирује зид, како бп са сваке стране било могуће лако доћи до кревета, Осим тога,

кревет наслоњен на дувар на рђавом је месту, а ако

то већ мора бити, онда сме само узглавље да стојп ув дувар, алп онда треба ув дувар наместити застор а пајбоље је јоп: ако тај застор стоји на сувим даскама, „Ако је пкако могуће кревет треба да је тако постављен да светлост не пада болеснику у лице. Ван тога кревет не треба да је близу пећи, и-не треба да је на промаји. Где но могу евп услови да се постигну, треба постићи бар оно што се може.

Где долазе два кревета у болесниковој с би, треба поставити оба кревета у једној линији, и то код ногу болесникова кревета, треба да дође глава особе која га дворп. Где то не може бпти, треба други кревет поставити паралелно, преко пута, и то тако да увглавља долазе на противну страну. У овом другом случају треба да је други кревет од првога удаљен бар два метра, како би било места за подизање болесника. Где је потребно треба болесника заклопити од светлости и промаје шпанским 8пдом.