Žena

БРОНЗА 9т

Ко не научи дете да послуша без поговора, а да се пре тога не упушта да сазна зашто, и тај ће имати са васпитавањем детета велике неприлике. А могу наступити и оваки случајеви: Дете се забленуло на улици, а јуре кола. Или дете стоји пред каквом другом несрећом, а има их стотина. Родитељ га зове: Ходи овамо! или му каже: Остави то (н. пр. пиштољ ил иначе) а дете почне да пита зашто и крошто и парламентира. Донде може да се догоди несрећа. Зато дете мора да зна шта је то одмах и таки и да пре но што је извршило налог, нема никаква разговора.

Са дететом које није научило да послуша безусловно, врло је велика незгода у. болести. Неће да узима лекове, неће уопште да чини што му се каже, иште што му се не сме дати. И како је у болести раздражено, то се раздражује још већма, препире се са родитељима и из тога могу да бивају рђаве последице и по саму болест.

На свако питање одговорити детету са збиљом и љубављу само на једно питање не, а не онда, кад му што наложимо и оно пита: Зашто На то једино питање не треба да буде одговора докле на-

лог не изврши.

Битка на Брегалници“).

У Маћедонији има један рај; а у том рају сваковрсна природна блага и велике лепоте. То је Овче Поље. Овај је назив поникао на сваки начин још у прастара српска времена. Од оно доба још за време српских царева променила се и Маћедонија. Велика стада оваца, која су пасла некада по оном пољу, повукла су се у брда. А некадање Овче Поље прекрилило је културно биље. Данас су тамо жита, кукуруз, мак, пиринач, дуван, памук. Ко није научио да ужива само у ружама, него у цвећу кул-

#) Ово је један одељак из књиге Јаше Томића: Рат у Маћедонији и Бугарској. Та ће књига за кратко време угледати света. (Пр. ур. „Жене“).

3