Žena

Нападоше са јаком артилеријом, а тамо српске трупе нису имале артилерије. А од три српска батаљона био је један другог позива, а два трећег позива. Тај трећи позив није био наоружан са брзометним пушкама, а и иначе се трећи позив састоји из старијих људи. Њих су звали старцима. Ти су се старци борили цео дан, све до вечери против онако надмоћне силе и онда су у највећем реду одступили. Бугари, који су имали великих губитака, у чуду се питаху : Шта би тим старцима, да се тако бију 2 а

Српски пети. пук, који је био на вису 650, преполовљен је, јер су на њега навалила 4 бугарска пука и он је издржао ту навалу, док му око п сати стиже помоћ.

Шести пук, !. позива, који је био канда највећма изненађен, морао је да издржи напад са обухватом. И против њега наваљивала је велика надмоћна снага Бугара.

· ж + ж

Када је отпочела борба, засветлише на српским висовима ватре, што је био у знак узбуне. Бугарски и српски топови ушли су у борбу чим се мало развидело,у 3 сата 40 минута у зору. Сред страховитог клања, топовски метци пустошили су немилице. Брда су била покривена лешевима, а понегде су стајале послагане читаве гомиле лешева, крви и меса.

У оно доба, врховни штаб у Скопљу, још није · ништа знао о борби. Командант дринске дивизије првога позива, отпослао је у 2 сата и 20 минута брзојав команданту коњице, пуковнику Андоновићу. Брзојав гласи: — Овога тренутка на фронту четвртог пука, центруму дринске дивизије, чује се пушкарање и узвици: Ура. — Послао сам патроле, да извиде.

У то време, 2 сата и 20 минута није дакле могао оценити ни командант нападнуте дивизије, је ли то уобичајена чарка, или почетак рата.

Тек у 5 сати 10 минута ујутру добио је главни