Žena

да се уда без новаца. И може да омогући мушком да узме бев новаца. Нису мушки криви што је брак постао данас трговина. Они не могу сами да издржавају кућу, мора да помогне и жена, било новцем, било да има и она свој позив. Кад у кући нема новаца, онда је готова свађа и рђав живот. Бити само кћи то није никакав. позив. И кћи мора имати права да изабере себи позив као и сви.

Жена радника напушта кућу, иде у фабрику и мора и она да заслужује, да би се могла хранити деца. Муж сам не може. То наступа и код интелигенције. Бити домаћица и имати позив ван куће, тешко је. Али се данас много што шта усавршило. Има дечија забавишта, где су деца под над- , зором, има заједничких кујни, и уопште треба употребити сва модерна техничка средства у домазлуку и онда ће жена у домазлуку имати мање посла.

Елиза Лидер каже: Од кад женскиње има свој позив, нестало је уседелица које нису имале друга посла већ оговарале цео свет И нестало је жена, која материјално потпуно зависи од мужа и моли сваку пару од њега.

Све жене, које врше позив ван куће, морају у највећој мери употребити савршене техничке проналаске у домазлуку. Ко нема своје куће не може већ да добије стан ако има деце, јер кућне газде не трпе децу. Мора се подићи што више чувалишта за малу децу, где су она под надзором, има дечијих забавишта, игралишта. Мора се и за мушкиње и за женскиње тражити што краће време рада, како би имали времена да могу провести и на породичном огњишту и бити заједно. Ма само једна страна била ван куће, не остаје времена за породичан живот, јер је време рада још увек дуго.

Др. Ренета Бранд говори, да у Немачкој има већ близу 3 милиона жена које имају свој позив. Го није случајно, то излази из прилика. Све те жене помажу издржавати кућу и хранити децу. Данас је могуће радити брже и боље и то ће скратити време раду.

И Др. Клара Роцка доказује, да крај напредног домазлука нема више жена толико посла, као пре и да може један део дана провести у свом занимању ван“ куће. Иначе треба увести централне домазлуке, као у ШарлотенбургуБерлину. на језеру Лице. јело се доноси у сваки стан, надзор над децом је заједнички, прање рубља одузето је од појединаца. Има игралишта за децу, где су сва деца на из-