Žena

ПА ВОБРА 159

3:/,%, сумпорне киселине, и та сумпорна киселина проузрокује надимање. Из грашка можемо извући највећи део беланчевине, а то зато, што грашак једемо без љуске. Кад једемо много грашка, наступа гојазност, нарочито код жена. Рђава је страна грашка у томе, што кад га употребљујемо у форми каше, обично га само гутамо, а не жваћемо довољно. Стога је потребно уз кашу јести мало тврђа хлеба, јер онда смо принуђени боље да жваћемо, па онда боље и варимо.

Најбоље је када уз грашак додамо сланине или кобасице. Др. Лоранд пева читав славопој кобасици, у којој има грашка као што је готове у Немачкој, и што често тамо дају војницима. У таквој храни има сланине, масти и грашка, дакле свега што је најглавније за нашу исхрану. Има људи у Немачкој, који тврде, вели Др. Лоранд, да није само немачки учитељ створио онако доброг и издржљивог немачког војника, него и ова храна.

Сочиво.

(У сочиву има 12%, воде, 26%, беланчевине, 2", масти, 53%, угљених хидрата, 4%, целулоза.) И сочиво је хранљиво као и грашак, само сочиво губи скоро 40%, хранљивости, ако га само кувамо у води. Али ако сочиво употребимо у форми каше, губимо само 9%, хранљивости. Кад једемо иоле већу количину сочива, које није у форми каше, можемо приметити у изметима пуно несва_ рених љусака. Сочиву даје велику вредност што има у себи много гвожђа. Ни у једној храни нема. толико гвожђа као у сочиву. За малокрвне је сочиво врло добра храна, уз то има сочиво врло мало сумпора, те не надима толико. Др. Лоранд мисли, да сочиво заслужује много већу употребу но што „је то данас случај. У бољим гостионицама, нећемо никада наћи сочиво, а то би требало да буде. На против веома често налазимо пасуљ, а пасуљ је

много мање хигијенска храна, од сочива.