Žena

ЖЕНА - 57

јако је укусан и бољега је изгледа од пекмеза пресних шљива.

Место теја. У најновије време употребљавају за теј љуску од меканих ораја (не коштуњаца), Тај теј има особити укус, и баш га због тог одличног укуса јако цене. Треба узети љуску од ораја, који имају мекану кору, ту кору споља испрати а изнутра очистити од танке кожице, ако је та кожица остала на љусци. Кад скувамо 3—4 љуске од ораја, онда је то довољно за две шоље теја. Кувати треба љуске у кљу_ чалој води 3—4 минута, и зато време добиће вода познату жуту боју теја. Добро је ако додамо мало љуске од наранџе. _М у овај теј можемо по обичају метати шећера, млека, ли-

муна или рума, као у кинески теј.

Замена за каву. Историја је забележила, да су у Франуској за време Наполеонових ратова употребљавали семе од · шпаргла уместо каве. Тада је Енглеска затворила с мора француске границе и није било могуће довозити каву. Сад“ када је права кава тако ретка, сетио се свет онога, шта је било пре. И покушали су са семеном од шпаргла. То семе прже као каву а и све даље је слично Та уметничка кава има боју каве, па чак и сличан укус.

Практични савети куварици. Свако кувано тесто треба мање солити, јер јако осољено тесто постаје лако гнецаво. = Ни џигерицу не треба солити за време готовљења (или тек веома мало), јер ће иначе отврднути. — Кад готовимо, кнедле и палачинке, па немамо млека, можемо га заменути «са содом (сифоном). Кад тако радимо, постаће тесто. буавно и рашће. Такве палачинке, кад их печемо, не упијају толико масти, као оне које су млеком готовљене, — Сушен петрожељ замењује сасвим добро. свежи. Не треба да га сецкамо као свежи, него га руком иструнимо. Сушени петрожељ остављамо у флашицама од компота. — Кад кувамо купус, пасуљ, сочиво, грах, потопимо их дан раније у млакој води. Тим ћемо заштедети ватре. 5 Грис кнедле за чорбу. Треба 7 дека гриса, '/8 литре ека, 7 дека масла или масти, 3 јајета, соли по укусу. Грис, око и маст добро се заједно размуте. Онда се кува уз остано мешање, док се маса од шерпење не одлучује. треба расхладити. Затим у ту расхлађену масу умути 3 а и од два јајета тврде пене. Од те масе праве се це и кувају лагано у супи осам минута.