Žena

226 - ЖЕНА

— На пример, чико 2

— Хришћанство, какво је дошло до нас, није чи"сто Христово; није све од Христа. Христос није написао и оставио за собом ни једне једине речи.

— Али је он, чико, имао апостоле, и ти су апостоли написали његово учење.

— Ту, видиш дете, запиње! Јер ако још нико. није доказао, да Христос није постојао, доказано је да Христови апостоли нису никако написали ни могли написати сва евангеља. Јер се у Евангељима спомињу нпр. неке вароши, које нису ни постојале за време Христово, па ни у оно време, у коме су живели Христови апостоли. Нека су евангеља према томе морала бити писана после смрти Христових апостола.

— То је да човек не верује чико!

— Видиш дете! Н. пр. Лукино евангеље има преписа из књиге: „Историја јеврејског рата, од Језефуса Флавијуса. А та је написана и преписивана тек 75 година после рођења Христова. А Лука је донде без сумње умро.

— Невороватно, чико, _

— Шта би ту било невороватнор Прва су евангеља писана тек 100 година после Христа, а продрла су у народ тек 200 година после Христа. Донде вије "било у народима ни спомена о евангељима.

— Чудновато, чико!

— Када су, видели, на крају другог века обнародована евангеља, ни у једном евангељу није било исписано од кога је. Него по Марку, по Јовану и 7. д. То значи писало је по њима, по њиховим речима. Још и данас је понегде остало „по“ а не „од“. -

— То је истина!

— Робертсн, у својој књизи „Хришћанство и Митологија“ доказује, како су свети оци много мењали евангеља. Неке су евангелисте изнели били Христа не као човека који је постојао, него као суштину бога. То су после кажу св. оци дотеривали и направили од Христа човека који је ишао по земљи.

—- Ту је заиста, чико, тешко доћи начисто.

— Тешко! Љубљински доказује, да хришћанство