Žena

ЖЕНА 249

„По три дана, о лули дувана А четврти о буковом листу“.

Ово буково лишће и друго, мање шкоди од права дуБана јер нема у њему дуванска отрова, никотина. · Не пљуј на патос. Тешко је некоје људе одучити од тога, да не пљују на улици и на патос већ да пљују у пљуБаоницу, или у мараму. Многе су трговине, писарне и новпани заводи исписали по зидовима: — Не пљуј на патос! Ал то неким људима ипак није помогло. Један се новчани завод досетио другом средству и исписао је: Ако је ко код своје куће научио, да пљује на патос, нека пљује слободно и овде. Не желимо никоме сметати у његовим обичајима“. Кажу, ла је ово највише помогло. Нико није хтео показати, _да он и код куће пљује на патос.

Вегетаријанско одело. У Енглеској постоје од више го_ дина женска вегетаријанска друштва, која раде на томе, да _ људи једу само биљну храну. У држави бифтека, где се тако јако поштује говеђина, не напредује вегетаријанство, као што његове поборнице очекују. Но сад су та друштва покренула нову агитацију, не задовољавају се само тим, да се свет хра-_ _ ни искључиво биљном храном, него траже, да прави вегета_Ријанци носе искључиво и биљно одело. Јер докле год буду кожње ципеле у моди, мора човек клати животиње. А чим коље животиње због њихове коже, онда разуме се неће баЦити месо. С тога не сме права вегетаријанка и прави веге_таријанац носити ни кожне ципеле, ни. рукавице, ни свилу, јер да би дошли до свиле, морале су гинути свилене бубе. Не сме се употребљавати ни чешаљ направљен од кравијег рога и т, д. Сад одбор ради на правилима: Како треба да изгледа чисто вегетаријанско одело. — Неко. је рекао: А шта ћемо онда са животињама2 Ако не будемо ми јели њих, онда ће оне напослетку да поједу нас.

Белешке о здрављу.

Запалење врата, Болестан врат, кашљаво грло, промукло Грло, долази од запалења грла, слузне кожице и суседних органа. Грозница је мала, или је обично и нема, али се болесник тужи да га голица угрлу и дражи на кашаљ. Кашаљ је промукао, сув,

=