Žena

Морам признати, да је у томе било: и теткине заслуге. . |

Јер је тетка увек говорила: децо моја мила ! Лако је допасти се девојци младом, и њему девојка. 'Гешко је допасти се мужу жени и жени мужу. То не пада с неба. То треба освајати. Брак не треба да буде као рђаво намазана бора, која се сваки дан све већма утире. | Брак треба да буде као оно воће у шећеру, на коме је шећерна превлака сваки дан све дебља. Али треба сваки дан шећерисати живот своме другу.

Моја је Бланка чинила са своје стране све, да одржи ватру наше љубави. Нећу да се китим туђим перјем. Признајем отворено, то је њезин израз. Кад ме је ма чим обрадовала, кад ми је ма у чем уговела, увек ми је умилно шапутала: ово „На олтар наше љубави“.

А кад ме није обрадовала:! Кад дођем кући, није ме дочекивала са рукама, које су биле мало час извађене из теста. Нити је заударила на запрашку. Вредна жена мора раније почети рад, али мора имати времена да уљудно дочека мужа. Обучена, намештена, насмејана. Онда га вуче његовој кући и његовој жени. Док ми није постала жена, није се много лицкала, јер је сама себе питала: Коме да се лицкам 2 Зар свету. Девојка треба да је скромна, само удата жена има права да се дотерује, јер то чини за љубав мужу. у

Наравно да сам и ја уживао у таквој жени, и волео дазпокажем свету, како уживам у томе. Свака маленкост на њојзи морала је бити према њој. А она ми је наравно враћала. Сваки час ме је изненадила са каквим својим ручним радом. Маленкост: дувањара, папуче, дивно извезана џепна марама. Ја и не видим кад она те ствари везе, увек ме изненади. Ја се браним: немој дете за бога, докле ћеш већ! а тетка ме умирује и каже: Ситни поклони не одржавају само пријатељство, него и љубав. А код поклона је главно да изненади. Ништа није простачкије но кад жена везе читаве дане пред човеком папуче, 6 којима хоће да га изненади.

«