Žena

ЖЕНА | 291.

— Жалосно, да! Али морамо признати да човек и данас не може ништа без. форме. Не можемо испити ни чашу вина, а да се не куцамо и не наздравимо. Прођу на улици један поред другог два човека. Немају један с другим никаква посла, ипак се клањају Ј9268 другом и скидају шешире.

— Па то још није тако страшно, чико.

— Наравно, није. Ал све је тако! Узмимо, дете, састају се зборови. Почну е формама. Председник поздравља искупљене; искупљени вичу: Живео председник! и од силних форми често је врло мало или ни мало рада. И веру обухватише и освојише форме, и остало је често само оно, што је споредно и форма. Право Хришћанство се спрема, доћи ће, али му до · сада још не беше време. Што смо до сада имали, то је било у ствари лажно Хришћанство.

— Ваљда није баш сасвим тако, чиког!

— Да је сасвим тако, то је најбоље доказао Толетој. :

— Много се говори о њему, чико. Волела бих чути укратко његова излагања, чико. .

— Види, дете, тај је човек казао ово: Јел Христос био бог, ил није био бог, то није главно. Да ли бог Дух Свети произлази од Оца ил' Сина, и то је споредно. Главно нам је познати језгро оне светлости, што нас је озарила пре: 1900 година.

— Из тога излази, чико: Толстој није. истраживао у првом реду: ко је био Христос, него, шта је хтео Христов.

— Тако је! Толетој тражи у Хришћанству једино Христову науку. Из тога после излази по себи и све друго. Толстој доказује, да Св. Писмо, какво је у це- · лини, изопачава праву Христову науку и право Христово учење. •

— Па ко је томе крив, чико:

— Телстој криви у првом реду апостола Павла, о коме вели, да није разумео Христа и да је он узрок, што је и стари завет унесен у Св. Писмо и у Хриш-_ ћанство. Од апостола Павла, па надаље (крвав наука није више чиста.