Žena

ЖЕНА | 305

_ да нас збратиме. Оне ће оног гордог и оног повученог човека упознати и спријатељити. Међу првим задацима има и наша драга читаоница „Посестрима“ задатак, да нас зближује, братими и посестри, па то она и ради и ми јој то радо признајемо. Нека продужи овај рад и нека окупи око себе што више војника за ову друштвену борбу. Што се више зближујемо, више ћемо се удруживати и једно на друго наслањати, па ће нам и живот бити бољи и елађи.

Да завршим. и

Сваки Ускрс има своје страдање, своје црне дане, свој Велики Петак. И наш Ускрс слободе купљен је многом драгоценом проливеном крвљу српских синова и патњама српског народа. Српски војник на врховима, бајунета донео нам је слободу, за коју ми лично немамо заслуга. Осим, ако би нам се могло то уписати у заслугу, што смо се.сачували, да нас могу ослободити. Стога нам је тим већа држност, да слободе на широким основама развијемо и учвретимо. То од нас тражи Србија, то тражи садашњост, то траже наша деца, то тражи од нас Ускрс слободе напаћеног ср ског народа.

Разне белешке,

Поштованим Претплатницима „Жене“. Док су други књижевни листови дизали „за годину и по дана“ више пута, претплату, „„Кена“ је хтела да прекужи стално поскупљивање штампе а да не подигне претплату. Сад, у најновије време поскупила је штампа са 40%,. Према овоме и „Жена“ мора сад безусловно подићи цену. Ко је претплатио пола године „гене“, молимо да доплати за то пола године односно још за пети број 2 круне; за друго пола године треба да плати 22 круне. Ко је платио целу годину има да доплати до краја године 12 круна. Жао нам је што није могло проћи без овога. Ово је најзгоднији начин под којим приликама може излазити наш лист.

Нови Сад, јуна 1919. Нин „Жене“. Жена | | “ 4