Žena

4

Међувремено, пак, приредиће „Посестрима“ неколико заједничких излета. |

Помоћ утопљевицима. Дошло је лето, нупање у рекама, а крај све пажње не пролази, а да не буде несретних случајева. Кад се већ догоди несрећа, треба имати на уму ова правила, која су штампана у много хиљада примерака у културним државама.

Оживљавање утопљеника не може се извршити брзо, чак и кад у утопљенику има живота. Само савестан лекар може установити је ли код утопљеника наступила сигурна, смрт. Нестручним људима изгледа многи и многи мртав, који се још може повратити у живот. Ал зато треба снаге, мирноће и велике аздржљивости. Поступити треба на следећи начин:

1) Треба одмах послати по лекара, по јоргане и топло одело. Онда треба свући мокро одело утопљеника до паса и отворити му пас, да га ни најмање не притискује.

2.) Онда треба почети оживљавање и то на свежем зраку, осим ако је киша, зима и ружно време.

8.) Прва и најважнија је задаћа повратити утопљенику застало дисање. Тек кад је то пошло за руком, треба радити да убрзамо крвоток и повратимо природну телесну топлоту.

4) Повратити застали живот није лако. Често прође по више сати док постигнемо уопов, бар утолико, Поб повра:тимо дисање и било.

5.) Погрешно је ухватити утопљеника. за ноге и поставити га на главу, да изађе из њега вода, као што то многи раде. Утопљеника најбоље је поставити на земљу, а-под трбух и груди подметнути му јорган ил свој сув капут тако, да му глава и груди дођу нешто ниже од ногу. Кад га у таквом положају притиснемо рукама на леђа, онда ће полако изаћи вода која је продрла у плућа и желудац.

Где немамо шта прострти под утопљеником, узмемо га преко једног колена, да му груди и глава дођу ниже.

6.) Да би зрак слободно допирао до плућа, треба утопљенику отворити уста, очистити их марамом од блата и прље, а исто тако и нос. Извуцимо му језик и држимо га, ако је потребно марамом напоље.

Т) Да би изазвали уметничко дисање, треба ноздрве

| унутарњост грла голицати, треба груди и лице добро трти,

нон оре ле