Žena

ЖЕНА Па

"рупице, кроз које треба вода да исцури. У тај већи сандук долази један мањи, који има такође доле рупице.

"Празан простор између оба сандука испунимо дрвеном пилотином и покријемо сандук са два поклопца. Дољни "је поклопац обичан, а горњи је поклопац постављен са дрвеним струготинама. Тај горњи поклопац треба да добро затвара. Овакав ледени орман одржи месо, масло, млеко, пиће иу највећем лету. У унутарњем сандуку долази по| требан лед у џаку.

Усирало млеко може се поправити, кад то млеко укјвамо са угљено-киселим натроном. (То није друго, него очишћена сода) или ако укувамо у очишћеној пепељачи (Ронавеће). И једног ил другог доста је на литру млека колико стане на један врх или два „врха ножа.

Важност натрона. у кујви. Важност: натрола у кујни велика, је. Када кувамо вариво, оно се много брже скуза ако додамо на врху ножа натрона. Зелено поврће очува своју

_ зелену боју ако такође додамо на врху ножа натрона. Ако заклану живад желимо одмах употребити, онда је изрибамо "споља и изнутра натроном. Месо постаје сочније, мекше, "као да је устојало. Ако је млеко већ помало накисело, да. "се не би прогрушало, дометнемо при кувању мало натрона.

Салицилна киселина у домазлуку. Ова је киселина добра, јер уништава гљивице. Ако је у малој мери придамо млеку, Н; маслу, месу, спречава трулеж и ускисњавање. Да сачувамо Пи млеко од кварежи, метнемо у 1 литру млека у, грама суве салицилне киселине. Добро је опрати месо, за које се боји"мо, салицилном водом.

Књижевност а Утетност,

__ Просвјета, Орган друштва, „Просвјете“. Бр. 1. и2. Сарајево. , Е Априла. 1919. год. 1Х. Издази мјесечно једаред у свескама. | Цајена је за нечланове 6 круна на тодицу.