Žena

ЖЕНА | 445:

Ропазсће. Са тим пепелом можемо врло добро а руке од зноја и прљавости.

Са кором од пресних кромпира можемо веома лепо опрати ножеве, виљушке и посуђе од лима и цина као и чаше и флаше.

·Кварење зелени и воћа у подруму. Кад лети у подруму осетимо да зидови постају влажни, то је знак да почиње трунути воће и зелен, што је смештено у подруму, у том случају треба одмах тачно прегледати све зеље и што је у подруму те одвојити здраво од трулог. Кад је топло треба отворити прозоре подрума.

Врло је добро ђубре стабло и лишће од пасуља и сочива јер има у себи много гушика. |

Како да одврнемо запушач од стаклета, кад неће лако напоље. Треба са малим кључем проћи горе доле преко грла од флаше и ударити лагано неколико пута по стакленом запушачу, онда запушач можемо извадити.

Гвоздене фуруне и гвоздене плоче кад пукну можемо оправити, кад их премажемо овим лепом. Узмемо 4 велике кашике пилотине од гвожђа, две такве кашике соли, 5 кашика пржена гипса 2 кашике (Хамершлаг) промешамо са толико вољуске крви док не буде као тесто. С тим премажемо пукотине на гвожђу. 5

Када у намештају или у зидовима има рупица можемо их отклонити да буду невидљиве, када те рупице пажљиво испунимо са тестом, а то тесто направимо од пилотине дрвета и туткала. Што од те масе провирује, то пажљиво састружемо. |

Коприва као храна. Када коприву скувамо, једе је живина радо и то је изврсна храна. Нарочито је једу пилићи и патке. | Емаљирано посуђе од гвозденог блеха, морамо бар _ сат препарирати, пре но што га употребимо. Треба у њему кувдти осољену воду бар сат, па посуђе тек онда 'употребити.. Онда се тек очисти од свега шкодљивога.