Žena

ЖЕНА 547

извесне појаве, које нам се чине да долазе с оне стране света (чуда и надприродности) то нису неприродности. Те појаве су природне, само их изазивају природне снаге, које су нам потпуно непознате. Човеков ум забрањује нам да признамо оно, што није доказано, али пре тога не смемо ништа да оповргавамд. Ко сме н. пр. тврдити, да ван мозга нема мисли 2 Зар нема духа у природи И сад прелази Фламарион на духове. Он тврди да душа постоји независно од тела, и преживљује тело. Има душевни свет, као што има телесни. Он тврди: душа наша не само да види оно, што се догађа у даљини, него и оно што ће бити у будућности. Оно што ће бити у будућности, то је одређено већ сад, јер су већ сад одређени сви услови онога, што ће бити у будућности.

Каже: пред науком су још непознате особине душе. Али та душа постоји и може да прима упливе (али не чулима). Будућност је унапред опредељепа, (на основу узрочне везе) и душа их може унапред предвидити.

Он верује и у снове. Каже: На снове упливише рђаво време, тешко дисање, упливише како човек лежи, да ли осећа зиму или топлоту, на снове упливише и то о чему мислимо будни ит. д. Али ипак могу и снови да прорекну будућност.

Наводи да има 1.200 писама од људи поузданих, који су доживели, да им је душа јасно и несумњиво прорекла на дан и сат догађај који се догодио. Чули су на велику даљину (хиљадама километара) глас самртника итд. Позива се и на разне књиге старих писаца о томе. Тиберијус Грахус јавио се брату и молио од њега гроб. Катарини Медичи су прорекли, да ће јој сва три сина бити краљеви. Сличне приче живе у свима народима и то се мора узети да је доказано.

· Енглески научењак Кара Синдер у својој знаменитој књиги „Модерна природна наука“ бави сеи пистањем о духовима, који лупају о столове, пишу и отеловљавају се у мрачним собама итд. Бави се дакле

~

о“