Žena

570 ЖЕНА

колико могу у њој да пливају. Поклопи се шерпења, да што пре вода опет узаври. Кад се све переце већ искувају, пажљиво се из воде изваде, мету да се вода оцеди, поређају у брашном посуту тепсију и одмах пеку. Али се пре тога поспу крун"ном СОЛИ. |

Пекмез од бундевг. Бундеве се оперу, очисте, исеку на коцке и метну у шерпењу да се кувају. Воде се налије само толико, да огрезну у њој. Кад је меко, протре се кроз сито. На сваки килограм протрвене бундеве узме се 1, килограма. шећера и мало сока од лимуна. Заједно се кува док се не згусне, онда се, док је још врело; сипа у флаше.

Колачи са воћек. 6 дека масла добро се умуте 08: ДВА жуманца и две кашике шећера. Томе се дода 10 дека брашна. и на врх ножа прашка за пециво. То се тесто меће у форми. за торте. Кад је печено и излађено, поређа се преко целог теста укувано воће и покрије са тврдом пеном од 2 беланца. умућена са две кашике ситна шећера. Поново се метне у рерпу» да се сиво жуто испече.

Нао аспик. 2 деке беле желатине, разна зелен (као за супу што узимамо), мало сирћета и соли метнемо са пола. литре воде да се четврт сата добро кува. Процеди се кроз крпу, остави да се охлади и употреби као и прави аспик.

Врло је укусно а јефтиније. од правог аспика. Паре од патлиџана за зиму, Зреле, лепе, црвене патли–

пане лепо оперемо, семење из њега извадимо и кувамо. Кад. су добро скувани протремо их кроз сито и опет метнемо на | ватру да се кувају, док се не згусну као пекмез. Онда се успу у флашу, а одозгоре успе отопљене масти с пола прста у флаши. Онда се флаше вежу пергамент-папиром и један сат кувају у пари као друго воће. ;

| љелен патлицан као пекмез. Зелен патлиџан се опере, у кришке исече и полако кува изван воде. Кад је скуван, протре се кроз сито, измери се и узме половина тога ситна шећера. Уцеди се и сок од једног лимуна и мете опет на ватру да се кува док се не згусне као пекмез. Напослетку се дода. једна пакла ванили шећера. |

Белешке из домазлука.

Корист белога песка велика де. Често нам је пред. |

очима бели песак а још не познајемо сва његова добра својства. Бели песак је врло добар за чишћење, угушује рђаве