Žena

НЕНА УНИ пр анске «

# : ЖЕНА ' . . 69

господар а негде мушкарац; а негде ни једно ни друго. Али једно постоји што се зна. То је, да је мушкарац увек тежио власти и сили. Он је приграбио државну моћ у своје руке и ево је још једнако држи. Он прави законе и зајмове, рат и мир, ред и неред, школе и цркве. Он се брине о срећи, васпитању и благостању. И ако је ико крив за несрећу и тешко стање жене, то је он. Дотле се дошло, да се мора посумњати у његову способност и здраво схватање циља и живота. Јер од кад је историја записала постанак прве државе, па све до данашњег дана, он је водио човечанство и ево довео га је скоро до пропасти. Никада под небом није било више гробова, апсана, болница и најразноврснијих беда него данас. Да ли има у томе шта, чиме се мушкарац може и сме да поноси2 Да ли одговара успех вековима рада и живота, кроз које је човечанство прошло2 За њега се може рећи да је стварао, да би рушио. Готово све што је мушкарац створио, употребио је против живота. Употребио је за уништење људскога рода. Зато се може рећи да они не знају циљ свога живота а још мање циљ жене.

Мушкарац је у својој души исти као и пре. неколико хиљада година, и све ће дотле бити док буде био мишљења, да је позван да држи власт и силом управља. Спољашња култура дала му је други, питомији облик. Но у грудима му је још иста мржња, пакост, злоба, жеља за богатством као у примитивном добу. Недавни крвави дани и догађаји јасно су показали његову душу.

Али да будемо правични. Какав је мушкарац на власти така је и жена. Клеопатра, Марија Терезија, Катарина и друге у разним временима и народима показале су дела, која се готово ни у чему не разликују од дела царева и краљева. Како се може то 06јаснити 2 Жена је радила оно што је радио мушкарац. То није било добро; јер је жена наставила рђав рад мушкарчев. И она је хтела влашћу да управља. Баш у томе лежи зло. Нити су човек. нити жена позвани да владају. Они имају други позив и циљ. Же-ља за господарством и влашћу много је јада задала

'