Žena

Кад се гркљал загуши. Кад тврдо јело, при гутању, застане у гркљану, онда наступа драж на повраћање, што обично свуче залогај доле. Кад се то не догоди треба пити много млека, воде и обично већ то помогне.

Али ако смо покушали да прогутамо велики, тврд, добро непрожвакан залогај или чак кост, па нам застане у гркљану или у цеви која спроводи јело, то проузрокује велики бол на оном месту, где је запео залогај или кост. Ако је залогај | велики, то стегне цев за дисање и долази болесник у опасност да се угуши. У том случају загушивања догађа се, да застало јело усљед напора оде доле. Али то се не догађа увек.

Ако заостало јело није шиљаста кост, па се не треба бојати, да би свако насиље ту шиљасту кост још дубље заболо у месо, онда треба болесник могуће велик комад хлеба, на-– мазан маслом, добро да изжваће и одједном да прогута. То "може и поновити и врло често има то успеха. Ако се том приликом грло осуши, може болесник пити млека или кашичицу чиста зејтина.

Ако дете прогута метални новац, па застане у грлу и не може обичним напрезањем ни да га прогута, ни да га поврати, онда треба болеснику да пије зејтина да грчеве умали, док лекар не дође.

Ко иглу прогута илишма какав шиљасти предмет, болесник неколико дана не сме нишка јести, него густу кашу од брашна, кромпира и сличног, како би се шиљасто тело увило у ту кашу. . |

У опасним, журним случајевима где је страх од угушивања, треба покушати са штапићем од „фишбајна“ (рибље кости) или са танким штапићем шпанске трске, или иначе штапићем, који је гибак. Њим одгурнути предмет који смета. На том танком штапићу треба на крају чврсто привезати мало сунђера, натопљеног зејтином и тиме ући у грло и покушати одгурнути доле оно, што је застало. — Ово за крајњи случај, иначе тај посао треба да врши лекар.

Енглеска болест се појављује само у детињству. Долази отуда, што је растење и исхрана костију недовољна. То долази од туда, што креч у костима није довољан и кости остају мекане лако се крше и савијају. Често долазе због тога препреке, у желудцима и цревима. Дете постаје бледо, кожа му је увела и мршави. Главно је да дете има добру, здраву храну.

. 95. и