Žena

92 | ЖЕНА

Правилно је пламен прво умалити, када одврнемо (али не сувише, да фитиљ утоне у зејтин) него кад се пламен прво одвијањем умали, угасити остатак пламена треба дувањем од доле.

Каква треба да је кочина. Кочина не треба да је у зиму сувише хладна, а у лето не треба да је сувише топла. С тога кочину не треба дизати од танких зидова, нити од сувише дебелих. Ако кочина долази у слободи, не треба да је под дрвима. Положај кочине не треба да лежи према источном и северном положају али ни према сунцу. Кочина треба да је чврста, да вода лако отиче, не да се задржава. Ако не асфалтујемо или калдрмишемо кочину, треба је према горе мало узвисити, да буде тамо што сувље (доста је и 15 сантиметара узвишења). Кочина треба да има прозор, да буде зрака и да се што боље ветри. Али да би се за гојење могла градити помрчина, потребно би било да се прозори могу даскама затворити. Добро је валов тако удесити, да се тај део може од кочине затворити (оградити привремено) те га лепо опрати и удесити, а да нема незгоде са свињама.

Белешке о здрављу.

Несаница. Несаница долази због телесних болова или због душевних болова и узрујаности. Када ти болови прођу, пролази и несаница. :

Али има несанице, што истиче из нездравих живаца. Немирно, а да ока не склопи, ваља се болесник по сву ноћу постељи, а нема за то особитог повода. Тој несаници је узрок распаљеност, немирноћа живаца. То може да траје годинама и доводи при дугом трајању и до телесне и душевне слабости па чак и до душевног поремећења.

Да би се отклонила несаница, мора се болесник лечити. Треба га уклонити из његове домаће околине, која је обично у вези са његовом живчаном узрујаношћу, са његовим занимањем. Треба му дати свежа зрака, а осим тога у хладној води прати цело тело пре спавања. Многи препоручују пре _ спавања прање ногу у хладној води и чашицу топле шећерне воде, у којој има неколико капљица „балдриан тинктуре“. Од опиума, прашкова за спавање морамо најодлучније одговарати.