Žena

ЖЕНА ' |. 53

друкчија је, друкчија јој сласт. Сваки поглед распознаје на њој другу драж. Јесте, сасвим је као вино. Шо више пијете, све вас јаче заноси и све би га више пили... |

Кад умеси хлебац, цепа се на листове као колач који је умешен са маслом. Кад пекар измете печене хлебове, а Српкиње и Швабице долазе по своје пециво, свака завидљиво погледа на Александрин хлебац. Уздигао се над свима као какав краљ или као св. Ђорђе над 40 мученика. једном је хлебацгђе Александре толико нарастао у пекаревој фуруни, да га никако нису могли извадити напоље. Милош Шопрља, најјачи човек у. селу, покушао је да га стињи, згњечи, и тако извади, ал није могао. Хлебац се угнуо као лопта од каучука, ал онда силном снагом одбаци Милошеву руку и удари је о свод пећи. Шиљали су пекари по зидара, да развали врата и извади хлебац, ал зидар није био код куће. Онда намислише да пошљу по " бабицу; она ће можда моћи. Ал' није ни бабица могла на читаво. Али се ипак та искусна жена досетила. "Она је у пећи раздробила хлебаци извадила га кљештима комад по. комад.

Него је гђа Александра и умела да меси. Меси хлебац дотле, докле год из теста, или из некуда, не кане две капи воде. И онда је главно да хлебац у наћвама сазре и порасте. Ако га која жена извади пре '“ сата из наћава, то је као кад би кучету дали да пије препечене ракије, одмах не расте даље. Па како тек гђа Александра ложи пећ! Не размахује жарачем као махнита. Пусти да мирно изгоре слама или тулузина, па онда меће другу. И тако редом. Не тера жарачем ватру у вис, па да се ужеже чак и свод пећи. јер ако жар притисне од горе, он ће спљескати и хлебац _и колач и направити од њега погачу. Жар треба да подухвати пециво од доле и онда иде у висину, као крофна. Па какво је тек печење што га гђа Александра пече у таквој фуруни! Као да је метнула квасца унутра тако нарасте. И ондаје месо мирисаво, сочно, мекано, као душа девојачка и можете га мазати на хлебац као пекмез. .