Žena

ЖЕНА | 125: |

Др. Миладин Свињарев: Кад човек другом тражи доју. Шала у 1 чину. ЛИЦА:

Милан Марковић, општински бележник. Смиља, његова жена.

Др. Живковић, лечник.

Бркић, општински писар.

Вера, болничарка у болници „Црвеног Крста“, 18 г. стара. Гђа Анђа, болничарка у болници „Црвеног Крста“, жена средњих година, уз то велика кокета.

Тоша Павловић, рођак Марковићев. „Костић, трговац. Оопштински послужитељ.

Догађа се у канцеларији Милана Марковића у општинској кући. На столу за писање је пуно списа, разних пакета са приборима за рањенике. Соба је укусно намештена. На зиду је телефон. На другом опет позив „Црвеног Крста“ са натписом: Сетимо се наших јунака-рањеника... Прилажимо на „Црвени Крст“. Сваки па и најмањи дарак прима се са захвалношћу, На другом столу су разни милодари и прилози „Црвеном Крсту“ као: рубље, одело, јело, укувано воће, завоји, папуче и т. д.

ПОЈАВА 1.

Марковић (седи за столом и Пише, затим уморено диже главу и исправља леђа).

Да Бог сачува и душмана од толиког пискарања ! Побелеше ми већ очи, пишући и читајући разне списе и дописе (звони телефон). Који је враг опет» Нема три минута како сам сео, а он већ опет зврји (4р:лази телефону). Хало!... Хало-хало! Ко говори... (срдшто) Хало! Ко је тамо (Звонш) Хало! Овде Марковић општински бележник (срдшто оставља шкољку и враћа се к столу). Е, то ти је, да човек пукне од