Žena

ЖЕНА | 183

подиже га — под њим препечена погача! Разграбише је и у мало се не завадише.

Најзад утулише свећицу и изађоше на поље. Месец обасјао, и милина у Бога. Иду натраг и гласно разговарају о томе, како ће весело провести Божић, ако се живи врате дома.

Кад свиташе, заборављени певац слете са жалосне врбе пред кућу, право на праг и кукурекну весело. Погледа, погледа преплашено старог зељова, како се издужио пред прагом,'сав мокар и крвав, па поносно ушета у Кујну. = ст | Ч. Поповић.

Апел

свима новчаним заводима и људима, који желе југословенској омладини добро.

Југословенска академска менса у Прагу стоји пред распустом, јер нам је наша влада одбила сваку досадању материјалну потпору. Досадања државна потпора била је та, да смо добијали свака три месеца кредит — за који смо куповали у домовини храну и то подва, три вагона животних намирница. Но данас када нам је влада одбила сваку потпору, присиљени смо путем јавности тражити, да нас сви потаомогнете. Наши ће другови приликом великих празника долазити у домовину са сабирним листовима за припомоћ нашој менси, и молимо Вас, да нас не обиђете, него у колико Вам Ваше материјално стање дозвољава да нас потпомогнете — да би на тај начин дошли до известне суме новаца те би се могла и даље одржати ова менса. Јер, треба знати, да се у овој менси не храни ни један богаташ, него сиротиња, и то сиротиња, која нема ни менсу да плаћа. Не треба заборавити шта је ова омладина учинила за наше југословенско ослобођење и јединство. М поред свега тога што смо сви свесни шта значи имати здраву, радену, часну омладину, добили смо одбијајући одговор од наше владе.