Žena

ЖЕНА 1897 |

и растварање.) Сад тек те животиње могу да сваре храну и да извуку из ње телесну снагу. ИМ песак се полако троши, округли се и што преостане избаци животиња из себе. Камичци потпомажу варење. МИ како зими живина не може да нађе напољу увек песка за себе, то је потребно посути јој мало песка у простору где се налази.

Јагоде као лек против реуматизма. Давно су већ лекари препоручивали јагоде против реуматизма, подагре, несвестице и др. па и у новије доба опет то исто препоручују. За тај циљ препоручују само шумске јагоде са шећером и црним вином. — Сок од јагоде добро утиче и на одржавање здравих зуба и здравог зубног меса. ·

Лековита снага у целеру. И целер као и јагоде, с ус-

пехом се употребљава против реуматизма. На тај циљ мора се целер јести само куван, а не сиров, као што га ми као „салату“ једемо. Целер треба исећи на комадиће и кувати га у води дотле, док не буде мекан, па ову воду нека болесник пије, а целер треба метнути у слатко млеко, додати мало брашна и настругати мало орашчића, па ставити на ватру да проври. То вариво нека болесник једе са прженим хлебом.

Белешке о здрављу.

Неколико начелних примедаба о јелу. Јело сагорева у _ нами и храни нас. Храни нас као угљен, осим кога машина не може да живи. Од огромне је вредности шта човек једе, добро је ако је хранљиво; па и укусно. Јело, које се тешко вари, не користи, а често и шкоди. "Ако је све ово од велике вредности и по здрава човека, у толико јеод веће вредности по болесна човека. Болеснику треба износити што мање јела на тањиру, лакше једе. Ако се болесник тешко решава на јело, не треба га дуго морити, него га нудити после 2—3 сата. Код нас постоји уображење да је буљон, чорба, хранљиво јело, а није. То је више врела вода, у којој је кувано месо. Том приликом допиру делови меса у чорбу, и свет још _ и данас држи да је та чорба хранљива. У тој чорби има разних соли а и кујнске соли. Осим тога се помеша с водом,