Žena

ЖЕНА 202:

изгуби, мора се с пуном доследношћу на потпуно женски начин узвисити над каприсом и тек онда кад остане самој себи верна и доследна, доћи ће до своје рођене велике снаге и на тајанствен начин надвисити бруталност мушкараца.

Нема сумње да модерна жена са својим високим културним задатком долази кадгод у сукоб са светом и његовим схватањима, погледима и појмовима о животу. Жена хоће, неће, мора да уђе у животну борбу. Ако буде при томе употребљавала сурову мушку методу, последице ће те и такве борбе бити суровост, која ће се неопажено увући и у њезину душу. Зато је највећа погрешка екстремног феминизма што хоће од жене да начини мушкарца. Овоме је лек само виша култура, сурови феминизам треба паралисати нежним феминизмом. Другим речима жени треба још више душевности, само на тај начин ће моћи стати на високо постоље у свету, ако њезина душа буде имала још више садожине. При томе не смемо занемарити или чак уништити стари идејал жене која је знала бити идејална мати, знала бити верна љуба и анђео чувар домаћег огњишта.

Мушкарац са својом робустном снагом, у непрестаном дотицају са стварношћу и у животној борби решава теже и грубље задатке него жена. Зато му је потребна извесна чврстоће и нарочита природна средства. Та чврстоћа је донекле резултат очврсле душе која кад год мора да се нашали са баналностима свакидањег живота, а кад год да се вежба у суровости борбе за опстанак. Због тога она и јесте културна сила и зато треба и спољашње да остане верна ономе што јесте, те да се никако не прилагођава и не усваја мушке методе. Нема сумње да и жена треба да има чврстоће да може успешно одговарати захтевима онога звања и позива који је одабрала, али та чврстина треба и мора бити резултат хероизма и спремности, _ да се жртвује, а никако компромис са баналношћу да не кажем глупошћу свакидањег живота и његових