Žena

210 ЖЕНА

и других о којима хоћу, да говорим и које треба, да одрже складност еманципације женскиња и мушкараца. Одлучан мушкарац на пољу јавног рада слободно ће се кретати. Знаће се вешто опростити, отрести оних, који сметају његовом, те општем напретку.

Нежна није женска млитаве воље, претерано осетљива, раздражљива, у опште духовно слаба, него она, која располаже нежнршћу у вези са несебичном чврстом вољом. Овака неегоистична нежност женскиња благотворно ће утицати на породицу и друштво, на цело„купну њезину околину. Такова женскиња умеће, знаће благим женским поступком отклонити размирице, неуглађености, суровости живота. Као мати и васпитачица наићи ће на одану прошлост и ПАДУ своје околине,

Озбиљношћу мушкарци би на пољу јавног рада — где су они заузели виђенија места од женскиња убрзали напредак домовине и сређивања њених унутарњих прилика. Озбиљност коју спомињем, није намргођеност, вечита зловоља, педантност, страначка и лична егоистичност, него ја мислим на ону трезвену озбиљност, којом треба мушкарац да се високо уздигне изнад свега личног.

Природна веселост женскиња, која треба, да је у хармонији са озбиљношћу мушкараца, не сме бити ни еманципацијом — дакле стицањем знања и умења уништена, угушена, или рђаво тумачена.

Под веселошћу женскиња разумем, да женскиња свагда задржи свежину и ведрину темперамента. Веселост мора бити најлепши израз њене фине, увиђавне душе. Веселошћу женскиња је позвана да растера облаке суморности, далеког песимизма, који често нат- | криљују њену околину. А ведрином свога духа она. треба, да створи пријатне часове себи и другима. Огромни контрасти женске веселости су: раскалашност, површност, лакомисленост, расејаност и томе слично, које многи веселошћу и живошћу зову. |