Žena

10

Уредна домаћица оставља сваку ствар на своје одређено место и распоређује послове, како је најзгодније. То је већ једна врста штедње, и то штедње времена, које је за паметне људе увек драгоцено. Кад се свака ствар оставља на одређено, стално место, онда нема тражења и претурања, кад нешто затреба у кући одмах се све нађе и може се _ прећи на друге послове. Домаћица која тако ради, свршиће све послове на време и увек ће јој кућа бити уредна. Ваља истакнути још и то, да се много мање разбије посуђа, чаша и осталих кухињских ствари у оној кући, где влада ред, где се свака ствар одмах после употребе уређују, чисти и оставља на одређено место. То је знатна уштеда.

Исто је тако важно и распоређивање послова. Све треба свршити у одређено време и кад је најпотребније, а увек ваља мислити на оно, што ће доћи сутра и доцније. Кад се редовни послови сврше, онда се узима на преглед одећа, рубље чарапе и остале ствари (вреће, поњаве, застирачи итд.) па што је за крпљење, купи се и доводи у ред. Где је велика задруга у кући и много деце, овај рад домаћице врло је важан, јер где се чувају старе ствари, не мора се трошити новац често за куповање нових. Исто тако ако ти се и која ствар поквари, оправи је одмах, док није пропала сасвим. Радиши Бог помаже.

Лакше је чувати овце него новце.

САВЕТИ И ПОУКЕ МАЈКАМА о "

Зашто дете плаче

Многе наше матере о том не мисле. Чим детенце заплаче, мати му одмах тура сису у уста, или, ако се не доји, онда му даје цуцлу или комад у шаку да ућути. Не води она рачуна о том када је дете последњи пут нахранила, те према томе да ли дете због глади плаче или због другог разлога. Јер дете може да плаче из више разлога. Може бити да га повој сувише стежеи спречава га у кретању; или га нешто боде и жуљи,

пе

РО