Žena

Остављање воћа за зиму (компот).

Овај се компот не кува у пари и зато је згодан за нашу

"сељанку, јер не мора куповати тегле стаклене, а и са теглама

треба знати руковати. Овај компот можеш остављати и у ћуповима. Кува се овако: узми 5 килограма воћа (нпр. брескве, крушке или шљиве) одабери које је здраво и чврсто, опери то воће, остави да се осуши, док се воће цеди укувај литар и по воде са килограмом и по шећера, кад се шећер кувао један четврт сата, а ти спусти воће у тај кључали шећер и нека се кува свега док избројиш 300 или ако имаш сат онда 5 минута. Ћуп нека је загрејан на једном црепу на крај штедњака, после 5 минута вади воће и сложи у ћуњ, сад у онај шећер спусти једну кашичицу салацина нека провре и сад прели са тим кувањем шећера оно сложено воће у ћупу.

Одмах повежи ћуп са „дунст папиром“ који ћеш прво поква-

сити и избрисати, добро повежи чврсто канапом. Још боље је ако повежеш свињском бешиком Сад ћуп метни у једну

стару корпу или сандуче, около метни вуне горе потом са

вуном или перјаним јастуком, сутра дан имаш куван компот, који може да ти траје 2 године. Можеш покушати и са старим губером или ћилимчетом.

д—— [2] ——[

Добра конкош носиља. Кокошка почне носити у првој години. Да кокошке

'боље носе, ваља им у храни давати мало семена од

коприве, лана, конопље и сунцокрета. Кадсу топлији живинарници у којима бораве кокоши, и кад се боље хране, носе и зими.