Žena

27 му не У

Тизф

Стара сељанна.

То је било у ваљевској Подгорици. После јаке упорне борбе, која је ваздан трајала, командант нареди да се дуж фронта поставе страже према непријатељу; остали војници разместе се по сеоским кућама да заноће, јер време беше кишовито.

Кућа у којој командир заноћи са својим људима, била је до скоро пуна и богата; али је осилни непријатељ све опљачкао и однео. Оставио голе зидове.

Домаћин и чељад су измакли и још су негде у збегу. Око вечере закуца неко палицом на врата. Стара једна сељанка, повезана црном шамијом, појави се у шумадијској

ношњи, покисла и уморна. Моли старица да је примимо на конак. Војници одмах

поскакаше, размакоше се и направише јој места крај ватре, да се осуши и одмори. Командир је пита, одакле си баког Била сам на гробу свом сину војнику, који је погинуо тамо негде код Љубовије на Церу. Па се сад враћаш кући» Старица тужно клиину главом. Далеко од куће мој синко. Па куда ћеш» Идем тамо, горе, у некакво село, рекоше Мислођин се зове. Онде ми је погинуо други син, бранећи нашу земљу. Па хоћу и њему свећу на гроб да припазим... а, а трећи ми син лежи рањен у Београду, у болници, да — ако Бог да те га подржи у животу, те га затекнем. Војници оборише главе, занемили. Мало после мртви уморни, захркаше 06:рени сном. Док су сви спавали, старица је куњала крај ватре

и стално се дизала те стављала цепке на жар да се ватра не ·

загаси. Тако целе ноћи. Кад се раним јутром спреми да пође, командант наргди, да је једним колима из коморе довезу до Уба. Али, старица не хтеде никако пристати: Боже сачувај, синко. Није Мислођин преко света. Не требају кола за то, стићи ћу ја тамо и овамо. Кола су за војску... Да нису требала војци, држава их не би ни узимала од народа.

Војници јој понуде хлеба, јер су видели да је у њеној торби остало камађе и коре од хлеба. Старица и то одби. Хвала децо! — Чувајте ви то за себе. Рат је... Ко зна где ·ћете одмакнути а да ли ћете наћи хлеба;... А шта мени треба» Доста је ово што се нашло у торби. Хвала вам децо и збогом!

И оде да тражи Мислођин и Београд. МО

с [8] 2

Ма лана банака нв