Žena

Сељаннин Дом

Многи домови се подижу у варошима и у селима, и служе за разне сврхе. У Београду постоје разни домови и склоништа, која су од изванредне важности и користи, за данашње друштво. Да напоменемо само са каквим је задовољством примљено Женско радничко скониште. Колико и колико сиромашних раденица је примило то склониште за кратко време од када је установљено. Преко дана, док су на раду, раденице остављају своју децу у склоништу. Та кућа, у којој се за скромну цену може склонити и исхранити, преставља за раденицу праву благодет. Иста таква благодет била би једна установа слична овој, која би била намењена сељанкама које долазе у престоницу, а која би се звала „Сељанкин дом“. Колико тешко мора бити нашој сељанки која је приморана да дође сама у Београд нарочито ако долази први пут. Колико би њој било олакшано када би унапред знала да се може лепо одморити и окрепити и то уз скромне издатке, у једној оваквој установи, као што би био Сељанкин дом. Сваком се могло десити, да га на улици пресретне уморна сељанка са торбом на леђима и да га запита: „молим те кажи ми где ћу моћи јефтино преноћити, дошла сам да обиђем сина војника, па би остала два-три дана, велим, да видим Београд, нашу лепу престоницу. Или ће Вас срести друга, још уморнија и жалоснија, која је дошла да обиђе болесног сина у болници. Она би се радо задржала у Београду неколико дана поред тешко оболелог сина, али живот у Београду је скуп, а често и не зна где би се склонила. Тако су ове сељанке приморане да се муче по разним упџерицама и шупама, само да би јефтиније прошле. А да биим на храни уштеделе, хране се пројом која је умешена још пре пет до шест дана.

А тек како је потребан дом и за оне многобројне јадне жене из Војводине, које долазе у Београд да продаду своје лепн рукотворине. М оне се муче често буду и покрадене јер исто тако не знајући преноће у сумњивим становима и тако се озлојеђене и незадовољне враћају из престонице.

Зато драге иаше читатељке сељанке и варошанке примите овај предлог за оснивање „Сељанкиног Дома“ као 0озбиљну и преку потребу. Начин да сељанка дође до свога дома је овај: да свака сељанка у држави да за дом само један динар, онда би било скупљено око два милијона динара,