Žena

Она има права то од вас да тражи, јер је она немоћна да за себе сама нешто уради, а ви сте дужне немоћне спасавати. |

Искуство је показало, да је за подизање сељанке најбољи начин, да пролазе кроз домаћичку школу, ту се њој отварају очи, ту се такорећи онда буди и осети, да знањем које добија у школи, уме да уштеди своју снагу, и сачува

здравље своје и своје чељади. И ако није лако одвојити нашу сељанку запослену тешким

пословима од јутра до мрака, ипак оне увиђају и осете добре стране домаћичке школе и радо их похађају. И жене се уписују, уче и писменост, проклињући своје родитеље, што их нису дали у основну школу, него сироте морају неписмене ка се муче, јер одмах у школи домаћичкој прво науче читати и писати. Али зато, што сељанка не може лако оставити кућу, јер је она једна радна снага, морају се те школе

"удесити према њиховим приликама и потребама. Зато вас

драге госпође молимо, дајте нам савета, шта треба да радимо, да ли да се и ми тако удружимо као ви па да заједнички тражимо, да се село спасава. Јер кад су и животиње доживеле ту срећу, да се и за њих стварају друштва која ће их заштити, онда драге госпође, ми имамо много више права, да тражимо да и нас узме неко у заштиту, јер има крајевау нашој држави, где човек живи горе, него животиња у вароши.

Може бити, да ће те ми се смејати, ако вам изнесем мишљење мог драгог деде који каже овако: Сељанка и њена породица биће онда просвећена ако буду имале једно мини. нистарство које још не постоји, у којем би жена била министар, и само о сељанкама водила рачуна, о њеном темељном просвећивању. Мој деда је дуго био посланик, и познаје многе и многе наше крајеве, и вели да су им прилике таке биле, да нису могли ништа боље да виде и науче.

Само жена може сељанку да разуме, и верујемо, да ће сељанка само онда и бити просвећена, ако њену бригу води жена, велим жена зато, што ће увек са више поверења прићи сељанка жени и изјадати се и поверити многе и многе ствари, које би тешко мушкарцу поверила.

Ја вас драге госпође поново молим, у име оних непросвећених, које пате и које вапију за вашу помоћ, не жалите труда и времена, пођите у народ у село и створите јој могућности да стане у ред просвећених и сретних жена!

Ако подигнете сељанку, подигли сте народ и државу.

Живео Савез и живеле сељанке!

Наталија В. Нешић из Великог Села (Пожарев,)