Žena

13

ствари, да бува не би видела да уђе у кућу. И она је увидела наравно, да је чистоћа највећи непријатељ буви. Кад је све чисто у кући и кад сеу постељу чист улази, кад је и простирка чиста, онда и бува не остаје у кући, јер бува иде тамо где је нечисто. И на њену причу морале смо се све смејати, а и она се сама смејала и вели е баш ти сад гце. ниу шта не верујем, него верујем у чистоту и вредноћу, па нема онда ни миша ни буве.

Д. Л.

НАША КУХИЊА Чорба од кима.

Узми пола кашике масти и растопи у тигањ или неки други суд, додај кашику брашна и добро пржи док брашно сасвим не порумени, нали хладном или млаком водом мало посоли и додај мало кима, пусти да се добро прокува. Ова је чорба нарочито добра за болеснике.

Пилећа чорба за болеснике.

Кад очистиш пиле, — исеци га на делове с пусти месо у лонац, нали то месо хладном водом, мало посоли кад проври, додај очишћену зелен (корен од першуна, корен од шаргарепе (мркве) пола гла: вице Целера, и пусти да се полако кува, несме нагло да ври, јер ће онда чорба бити мутна, Кад је месо кувано, измакни чорбу, нека се мало сталожи, у тањир или чанак размути једно жуманце добро, и полако сипај чорбу и једнако мешај да се неби жуманце згрушало. Ова се чорба не запржава, јер је за болесника. Од оног меса што је остало, можеш да направиш пи. лав (месо са пиринчом). Метни пола кашике масти у шерпу да се растопи, или масла посоли, исецкај мало ситног першуна и нали са оним куваним месом од пилета и чорбом што је остало у лонцу. У овај пилав за болеснике несмеш метнути црног лука, иначе за здраве се пропржи пола главице црног лука па се тек онда дода пиринач. Хладном се водом налива зато да би чорба била јача.