Žena

За

Да смо ишле дочекати Краља Сестре моје све ћу да вам кажем По истини нећу да вас лажем Нас је сестре било са свих страна Само једна ј била из Кремана, Сестре моје домишљан је била Па је ову песму саставила.

Баба Стамена

Наша баба — Стамена је позната добро у читавом нашем крају са свога бајања, врачања и полагања болнима и невољнима. А много пута траже њену помоћ људи и жене чак и из других округа.

Чим је коме до невоље, одмах тражи баба — Стамену, да њу својим чинима и травкама помогне. Ако се дете усцикало, па не може да се смири, одмах га носе баба — Стамени, да му разбаци плач; ако је кога оборила каква болест, па не знају већ шта ће с њим, одмах узимљу белег с болесника и неначету воду, па трче баба — Стамени, да обаје "воду, и да види, да ли је болесник нагазио, или му је болест напраћена, па да поврати воду и помогне невољнику; ако се човек отпадио од куће, па занемарио и жену и децу, опет хитају баба — Стамени, да разбаци чини, те да човека врати кући и својима; ако се момак загледао у девојку, или је девојка замиловала момка, ту је баба — Стамена да да траву омиљеник, од Божићног прасета њушчицу и крило од слепога миша, па да се младеж омилује; ако је коме разби-

ДР —_____»"„