Žena
12
2.
Како се остављају краставци у води ва зиму
Одабери мање краставце, који су прави и зелени, опери их лепо и сад их нали хладном водом и тако нека стоје 1 сат у води. Извади их из те хладне воде, остави их у ђевђиру да се оцеде, кад су се оцедили сад их метни у ·_ један дубљи суд (лонац) па их редом добро посоли и опет их остави тако један сат. Сад узми велику теглу (стаклену) или чист попарен ћуп, сложи један ред тако посољених _ краставаца, па један ред зеленог грожђа (греша), које зрно бибера и очишћеног рена исечен на дуж и мало бркова од винове лозе и мирођије Кад си све сложила сипај ону слану воду што је остала од краставаца, нали их прокуваном водом, и додај на врх ножа салицила. Сад повежи теглу или ћуп дунстпапиром или бешиком, само да је бешика или дунстпапир уздигнут над теглом бар за два прста, јер кад краставци превиру може пући хартија кад је затегнута. Тегла са краставцима нек стоји на сунцу 4—5 дана. После их однеси у оставу и само после нека су у хладу, и зими Ћеш имати краставце киселе из воде.
Како се виново лишће оставља за зиму.
Обери лишће пре прскаже лозе, а под јесен већ има и младог лишћа, опери лишће и дршке отсеци. Сад на сваки „лист по мало соли попрскај па савијај 8-10 листова да изгледа као сарма. Тако поређај то завијено лишће у ћупче.
Сад горе метни мирођије и ту мирођију добро посоли. „Лишће ће пустити воду и зато не треба наливати ничим. Повежи теглу или ћупче пергамент папиром и остави на хладном месту. Зими кад правиш сарму од виновог лишћа, држи лишће колико ти треба за тај дан у топлој води да би вода извукла со и прави сарму или са месом или посне са пиринчом.
НАША ПОШТА Цавтат 24/М1-935 _
Драга и мила Госпођице, мој. добри родитељу, у првом реду да ми као добротвор и као родитељ опростите што вам се тако дуго нисам јавила. А сад прво да вас упитам како сте са здрављем, да ли сте у великом послу, јер сада ће вам доћи и учитељице на течај. Како вас слушају ученице сељанке. Драга гце као што сам вам и раније писала да се удајем, сада вам јављам да сам са великом срећом