Zenit

NIHILON

V. Poljanski

Zagreb

Fragment iz knjige: Panoptikum putuje u ogledalo

Klupko misii: iz mene će budući kudelju prešli. Revolversko praskanje. Pucá pre u petla nego što će svanuti dan. Pelli su živi. Prasak smeha i ništa. Koraci Nihilona kapaju olovno po asfaltu, Nihilon se čudi. I opel je zasvetlio taj ludi dan. Ulice stenju pod pritiskom zagonetaka. U bolnicama jauču gubavci i proklinju šunce. Nihilon misii : Somnambuli su prosanjali noć na tornjevima. Mesec XX. veka neobično je magičan. * * Dan. Nihilon je poludeo od smeha. Vrisak u duši. Prasak u mozgu. Prsak pojmová. Uništiti Razoriti Survati Upáliti Eliksir novog života. Tvornica umetnih matera. Seksus je suvišan. Babilonska kula konstruisana bez matematike stvarnosti ruši se. Umreti. Psi će mi mrtvome požderali srče. Nihilon se kod toga zgrči od běsa. Iz tajnog kuiića u tvornici rečenica sevnula je sveze fabrikovana misao: ! Čuvaj crveno srce za crne dane! Nihilon oprezno spremi svoje srče u džep. A šta da netko ukrade moje srče. On se přestraší. Ah! Da mi ga već nisu ukrali ? Ne nisu ! I on oduševljeno metne srče u grudi na njegovo pravo mesto. Srče veselo zakuca. Ljubav za sve. Nihilon ljubi kuče, tramvaje, mrtvačke sanduke, svatové, tornjeve i geometriju, Nihilon izvadi srče i opcí ga pažljivo spremi u džep. U grudima se smrklo i nastade hladna pustoš. * * * * * Plakali urliču. Lažna je grafika crvljivog sloleéa. Plakali zavijaju ko gladni šakali. Rusija umire od gladi Pasja gemila je oglušila i oslepila. Pasja gomila je „farbenblind“ za krvava slova. * • * * * U gradu u kome živi Nihilon izašla je sledeća naredba gradskog poglavarstva : Oglas Opaža se da građani zanemaruju kult stražnjice. Slražnjica je veliká naša narodna mučenica. I zato se slavno općinstvo upozorava, da će biti onaj strogo kažnjen tko bude vređao narodnu svetinju, Tko nemá poštovanja stražnjice nije čovek. Smrt gadovima i mizerijama kóji boče povrátek ka glavi. Clava je kost. Stražnjica je meso. Mi moramo nastojati iz pelnih žila, da se očuva snaga, mesarskog veka.

Tko se i u misii ogreši o ovu naredbu, koju je odobrio i sam predsednik republike Martin Kasap sramotno će omastili uže i biti bacen psima za večeru. Niko ne sine biti gladan, jer se takav slučaj kažnjava neopozivo smrću. Gradski oci. * * U Nihilonovo uho zakovitlao se val smehova, vriska i placa. Njegovo lice iskrivilo se epileptički. On je pozdravio uitramarinsku npč i koraknuo u zemlju Sebezaborava Mcsec juni. Sali 9. Vece. Mirozov ♦ ♦ * Nihilonov prijaleij ima četiri noge. Noge drvene tvrdé. Nihilon se zapričao svome drugu: Ne mogu nikako řešili, kako je u sledu pojmová tako tako zamršen pojom ŘEŠEN JE Cudno je živeii. Cudno je ne živeti. Nihilonovo lice rasteglo se u smešak kao Arhipenkova skulptura. MEMENTO NOVA KULTURA ___ Sipam mirijade godina pod mlinski kamen. Ispod komena curi smrdljivo brašno iz koga nikada ne éc biti hleba. MEMENTO NOVI mlinar _____ Druže moj stolico draga reci mi reci TKO ŽIVI OD NAS DVOJE? Ja ili li? Tko je od nas élément superior? Znám li si věčna. Zaum moja je věčnost tako glupa. Samo bi se prostitutka rasplaknlo nad mojom večnošću, Tî polices iz vremenn egipatskih piramida i doživećeš 999. vek brojeéì od moga rođenja. STOLICO ! ! ! ! ! Ja na tebi sedím. Ti si tvrdá uglata. Tvrdo uglato je sve na světu kóji je tebi INFERIORAN Znáš ti moj drveni četveronošče : u světu revolucija postoji i novo ime :LENJIN Nihilon se trgne. biljata misao koja prozvižda njegovu lubanju : směšná je život glupavaca na dve mesnate noge za svět STOLICA - svět superiornih bica na čeliri drvene noge. Rotacija u tělu auíomobila ispod Nihilonovih prozora. Casovi zaprepaštenja i strave uleteše u paučju mrežu Nihilonovih živaca. Stolica je sela na Nihilona.

„Zenit“

Jos nikad Jugoslavia nije imala kulturnijega i naprednijega časopisa. Kakva šteta da „Zenit“ nema fondove kao zastareli „Glasnik" i upropašćcna „Njiva". Sa najmanjim materialnim sredstvima „Zenit“ daje-zenit“, „Republika“

Stanislav Vinaver

y FNTt I и осипиач : Љубсмир Ммцик 0 ЕНИт No. 15* ANNEE 11. I Directeur el Fondateur: Lioubomir Mitzitch Ho. 15. ГОД. 11.

33