Ženski pokret

Бразилија. - У бразилијанском сенату поведена је дискусија за стварање једног закона у коме ће се на најширој основи признати женска права.

Рад жена у Немачкој.

Рад жена у Немачкој. По службеној статистици запосленост жена је у Немачкој оваква: од 30,000.000 милиона жена, колико их Немачка има, девет и по милиона жена су запослене које самостално живе и заслужују свој хлеб; овај број представља готово трећи део свих жена Немачке. Овај високи број жена нарастао је нарочито за време рата када су мушке силе нестале. Како је познато, жене у Немачкој показале су се, за време рата, као одличне раденице; по општем тврђењу жене су се показале да су много савесније и истрајније од људи; у кратком времену, у великим фабрикама муниције, радиле су жене најфиније и најпрецизније радове, особито при продукцији експлозива.

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

Нора Ибсен

Зашто су нам до данас тумачили друкчије Нору, но што је она доиста? Зашто нам никада нису подвукли оне њене особине које онолико Ибсен истиче? Је ли то било намерно? Или је то моћ навике да се не види истина? Нора је жена истакнуте индивидуалности, пробуђене свести. Праштам ти, јер си ти моја мала слаба Нора. А ко је за време од осам година њихова заједничкога живота подносио тешкоће? - Ја ћу и од сад бити твој заштитник. А ко је кога од њих двоје за време ових осам година брачног живота штитио? - Ја ћу и даље радити, а ти ћеш имати кут среће, миран живот и породицу. Ко је дотле радио? Ко је дотле коме стварао кут среће, безбрижан живот и породицу?

8 и 7

Књижевни преглед

263