Ženski pokret

Скупила сам ове белешке, заборавила и додала многе из сећања овде у Београду, где сам преморена од трчања гурњаве по министарствима, скупштини, телефонима, редакцијама да кажем, да убедим, да молим да верују, да помогну. Сретали су ме са љубазношћу, са чуђењем, са потсмехом. са досадом, без интересовања онде где сам могла да допрем. Затварали ми и врата. Данас, када је на дневном реду Питање Ријеке, када држите велике и узбудљиве говоре, када сте се узнемирили од ситуације врло компликоване и лажно повољне сетите се да је Далмација заборављена, а Корчула гладна и на граници Италије. Пробудите савест и заспалу љубав младих када вас је још болела народна несрећа. Преосетите, нека вам сађе до сржи душе, до сржи ваше данашње савести: Далмација је заборављена и гладна!

Милица Костић

ИЗ КЊИЖЕВНОСТИ

Алманах Бранка Радичевића.

Алманах Бранка Радичевића. Издање Савитар. Београд 1924. У серији прослава Стогодишњице Бранковог рођења које наступају, као прва појавио се Алманах Бранка Радичевића у сарадњи г. г. Сиба Миличића, Станислава Винавера, Августина Ујевића, Ранка Младеновића, Тодора Манојловића, Густава Крклеца, Растка Петровића и Божидара Ковачевића. По свему, Алманах Бранка Радичевића не би смео да се назове како се назвао, јер ничега са Бранковом поезијом, до добрих и слабих песама далеко од њега, скривених, замршених и отворених мишљења сарадника о поезији данашњој и уопште. Само је за чуђење да је овде Августин Ујевић, и још је чудније да су се истрчали Станислав Винавер и опрезни Сибе Миличић.

м. к.

Огни,

Огни, недељнн лист за културу, науку, уметност и литературу.. Праг, 1924. год. У Прагу прошлог месеца покренули су руски емигранти левичари недељни лист Огни. Одлично уређен, са интересантним рубрикама, које испуњују позната имена руске заграничне јавности. Лист заслужује оваку пажњу, само да не буде cpeћe многих листова који су своја излажења саранили већ са трећим бројем.

М. К.

80

Власник за Д. П. Ж. 3. П Милица Дедијер

Женски Покрет

Одговорни уредпик Бранко Миљковић Новопазарска 31.

t и г