Ženski pokret

Kritika nepristrana, stvarna i svestrana učiniće, da će nam se volja i ljubav za rad podvostručiti. Zato budimo pravedne i uvidjavne, jer samo u tome leži moć naših organizacija; prosudjujmo stalno i što više, ali iskreno i nesebično; kritikujmo otvoreno, to će nas dovesti do pravilnog rada i stvarnog uspjeha.

А. Šuligoj

КАКО CE СТВАРА МИШЉЕЊЕ 1 )

Била je обично оптимиста, ова моја другарица, смеђих очију и сјајног лица. Ономад, када сам ушла y њену собу за рад, затекла сам je где седи крај стелажа за књиге, претрпана часописима, илустрованим журналима и другим књигама, y веома забринутом стању. „У чему je ствар“? запитах je — „Шта да радим? шта да радим?“ одговори она. „Чега ce тиче?“ „Тиче ce свега. Гледај, сваки лист на овоме столу, сваки овај часопис представља по један задатак. Мада сам ce прошлог пута бунила на неправду што нам није било дозвољено учешће y изборима, ипак кад би разни проблеми почели да ми и сувише досађују ја сам могла да их одгурнем са безбрижним речима: хвала Богу заово не морам сутра гласати. То не могу више да чиним. Ја сам грађанка, моја свест опомиње ме да морам гласати; и зато ce морам решити за шта да гласам? Шта да радим?“ Ово питање постављају сада хиљаде жена дуж целе земље. Као основни став треба да заузмемо онај на коме ћемо ce све сложити. Не може бити стварног народног благостања y једној републици, без интелигентног јавног мишљења. Па шта представља јавно мишљење? To je скуп оног што ви и ви и ви и ја мислимо. Не може бити интелигентног јавног мњења без индивидуалног напора. Многи a ово ce не односи само на жене задовољавају ce само тиме што присвајају већ готово, туђе мишљење. То може бити уводни чланак y неком радо читаном листу. То може бити пријатељ или рођак y кога имају поверење. То може бити она тајанствена индивидуа која

1) Као што je познато y Америци je сада допуштено и женама право учешћа на изборима за председника републике. Поводом тога води ce сада y Америци преко јавности жива пропаганда, коју покрећу разна женска удружења. Ми овде доносимо чланак од угледне чланице Друштва Америчких Грађанки г-ђе Перси Пенибакер, која упyћyje жене да стварају своје оригинално мишљење о разним политичким и социалним проблемима.

5 и 6

Како ce ствара мишљењс

245