Ženski pokret

Изборно право у Бразилији

Изборно право у Бразилији Бразилијански парламенат дао је женама активно и пасивно изборно право и за председништво. Политичка права жена у Маџарској.

Политичка права жена у Маџарској. У Маџарској жене имају изборно право. Али женско изборно право много се разликује од мушког изборног права, Мушкарац гласа са 24 год. и четири разреда основне школе, жена са 30 година и шест разреда основне школе, мајка од троје деце и академски образована жена стичу право гласа и пре 30 год. По новом предлогу општинског закона жене ћe имати општинско право гласа у престоници, али само активно. Савез маџарских женских друштава уложио је протест, одржавао је протестне зборове, упућивао петиције влади и законодавцима, и нада се да ћe за општинске изборе добити и активно и пасивно право гласа.

f Mme de Witt-Schlumberger

f Мте de Witt-Schlumberger ■ Прва председница Интернационалне Алианције за Женско Право Гласа, позната француска феминискиња, умрла је 23 октобра т. г. у својој кући у Нормандији. Када је своју дужност у породици извршила, подигла своју децу до пунолетства, она је почела да се бори за право жене. Неуморно је радила пуних 30 година на челу Феминистичког Покрета у Француској и умрла је у моменту, када напор француских феминискиња очекује да ускоро види своју победу. Француске Феминискине смрћу г-ђе Schlumberger претрпиле су велики губитак, а њене ицтернационалне сараднице задржаће је у најлепшој успомени.

Обреновачка Женска Подружина за Женски Покрет.

Схватајући потребу излажења нашег јединог женског листа „Женског Покрета“, а познавајући велику борбу око одржавања листа, обреновачке жене дошле су на помисао да из својих скромних средстава помогну наш лист одређујући му годишњу помоћ од 200'— дин. Управа Женског Покрета примила је ту вест с највећим задовољством и топло поздравила те свесне жене изјављујући им своју благодарност.

„Дом за усамљене жене".

„Дом за усамљене жене“. За успомену 25-то годишњице „Централног Удружења Чехосл. Жена“ на свечан начин отворен је 28 п. м, у Прагу „Дом за жене“.

36

Женски Покрет

1