Ženski pokret

Посланица г-ђа Е. Пуркинова одржала je говор о значају тог дана, као успомену на агилан рад женских удружења. Дом има 40 одвојених соба, врло лепих, хигијенских, са централним грејањем. Простране сале, трпезарије и читаонице су пријатне и ведре и тиме боравак у тој купи чини пријатним и тихим, како и назначује у вестибилу намештен кип : „Мир и старост."

Ženska stručna škola u Modriču.

Ženska stručna škola u Modriču. U mjesecu augustu god. 1923. osnovala je medju nama g-dja Desanka Plavšić društvo „Kolo Srpskih Sestara" i ostavila nam glavnu ideju, da to udruženje osnuje čim prije „Stručnu školu“. Vodjenjem, stalnim upravljanjem i bodrenjem g-dje D. Plavšić, mi smo energično i radile, da zamisao, koji je ubacila medju nas g-dja D. Plavšić privedemo u djelo i zapalimo prvu luču svjetlosti u zabačeno bosansko mjestance, kao što je naša Modriča i osnujemo tu stručnu školu. Od kakve je velike važnosti ovakva jedna ustanova u našem mjestu, gdje ima na stotine djevojčica bez stručnog i školskog obrazovanja i gdje nema ni željezničke pruge razumeće najbolje narodni prijatelji, kojima leži na duši neprosvečenost našeg naroda. Škola je otpočela rad 1. novembra 1924. god. U školi je upisano odmah 40 učenica. -Rad u školi organizovala je D. Plavšić izradila je pravila za učenice, sastavila bilansu prihoda i rashoda, kako bi se škola mogla izdržavati i umolila liječnika gosp. Dr. Marka Maglova da uzme učešća u nastavljanju, te stručnu učiteljicu Micu Cerić, koja će predavati u školi. Za prvu godinu osim stručnog znanja u vezu i šivenju, učiće učenice teoriju krojenja i higijenu.

D. Stokić

Ilustrovana Omladinska Biblioteka .

Ilustrovana Omladinska Biblioteka. Vodjena željom da našoj omladini, pruži niz najboljih i najzanimljivih pripovijedaka pokrenula je Knjižara Z. u V. Vasica, Zagreb llustrovanu Omladinsku biblioteku koja će u divno opremljenim, većinom neskraćenim izdanjima i u odličnim prijevodima donositi sva ona djela koja su se i kod stranih velikih naroda pokazala kao najpodesnija za omladinu i postala klasična djela omladinske književnosti Biblioteka će izlaziti u knjigama od 15-30 štampanih tabaka i biće okrašena velikim brojem ilustracija. Gotova je prva knjiga te biblioteke: H. Sienkievicz, U pustinji i prašumi, prevod Julija Benešića.

1

Бeлe ш k e

37