Ženski pokret

Белешке

Kandidatura g-dje Korbett Ashby za engleski Parlamenat.

Kandidatura g-dje Korbett Ashby za engleski Parlamenat. Predsednica Internacionalne Alianse za Žensko Pravo Glasa g-ja Korbett Ashby primila je ponudu liberalne partije da se za iduće parlamentarne izbore u Engleskoj kandiduje na njihovoj listi. G-dja Ashby se već pojavljuje na agitacionim zborovima, izlažući program svog nameravanog rada na socialnome polju i njeni su zborovi uvek jako posećeni gradjanima oba pola a govornica je na završetku burno pozdravljana.

Žene Opštinari u Belgiji.

Žene Opštinari u Belgiji. Poznato je već našim feministima da u Belgiji žene imaju pravo glasa u opštinskim izborima. Prilikom poslednjih izbora za Opštine, koji su se vršili ove jeseni, u mnogim opštinama je već veliki broj žena izabran za odbornike. U Herck-la-Ville lista koju su bili istakli muškarci, nije na vreme bila potvrdjena i lista suprotne stranke, na kojoj su svi kandidati bile žene, prošla je u celosti. Tako imamo prvu opštinu na svetu, u kojoj je osim predsednika, koji je i ovde muškarac, ceo opštinski sud sastavljen od ženskih članova. Sa velikim interesovanjem pratićemo raд te opštine i o rezultatu njihovoga rada obavestićemo naše čitaoce.

Рад Женског Покрета у Пожаревцу.

Рад Женског Покрета у Пожаревцу. По своме организовању, Женски Покрет отворио је у Пожаревцу један течај за неписмене жене, а уједно по днео је молбу Министарству Правде да му се дозволи да одржава аналфабетске течајеве у Казненом Заводу за осуђенице. Министарство Правде одобрило је молбу Женског Покрета с тим да се предавања држе у присуству управнице Казненог Завода.

Женски Покрет у Ресну.

Женски Покрет у Ресну. У Ресну, у Јужној Србији. Женски Покрет из Београда одржао је домаћички курс. После одржаног испита у домаћичкој школи, мештанке, очаране успехом, основале су у своме месту Женски : окрет.

Добротвор Женског Покрета.

Добротвор Женског Покрета. Г-ђа Јулијана Миленковић уписала се за члана добротвора Женског Покрета са улогом од 500 дин. Управа јој топло благодари.

Женски Клуб.

Женски Клуб. Женски Клуб извештава све своје чланице и пријатеље да се преселио у Кнез Михајлову 46, I спрат.

Чајанка у Женском Клубу.

Чајанка у Женском Клубу. Народни Женски Савез приредио је чај у Женском Клубу у част г-ђе Беч, председнице Народног Женског Савеза у Аустралији, и г-ђе Феријер, секретара Подмлатка Црвеног Крста у Женеви.

Састанак Алијансе Женских Покрета.

Састанак Алијансе Женских Покрета. У Загребу концем децембра одржаће се састанак Алиансе Женских Покрета.

Одјек женског Покрета.

Одјек женског Покрета. Вредне и интелигентне г-ђе Бранка Рутка и аријола Финк из Белог Манастира у Барањи, после скупштине на Бледу, очаране радом Женског Покрета дошле су у Београд у Женски Клуб, упознале се детаљно са радом нашег друштва у намери да у своме месту оснују Женски Покрет,

378

Женски покрет

S