Ženski pokret

da se diže i raste, odnosno smiruje i umire, ne soprani ili alti ili pojedinačni glasovi. Pjevačice imadu sočne, čiste, bujne glasove. S vremenom i ustrajnim radom ti će se glasovi jednolično zaobliti i prigušiti onaj plus, koji je od prirode tu, pa će to biti savršen zbor. Paščanova pjesma „Želja za dragim" bila je umjetnički i tehnički vanredno izvedena. Ova pjesma kao i Gotovčeva pjesma „Oj, Marjane" pokazuju visoki umjetnički niveau zbora. U ovim pjesmama dao je zbor sve boje i tonove simfonije. Zbor je brojao 27 pjevačica, a zvučio je za pedeset grla. Tu se zapažala sva širina glasa, prefinjenost i duševnost zbora. I ostale su pjesme („Muha i komarac" od Milojevića i „Kak da stojam, mamo“ od Manojlovića itd.) izvedene

odlično. Bilo bi zanimljivo čuti koju staru misu od tog zbora. Radujemo se, da je taj ženski muzički zbor požnjeo tolike umjetničke uspjehe. Ima da ih zahvali svom ozbiljnom nastojanju, ustrajnom i minucioznom radu te velikim muzičkim sposobnostima. Sopranistica gđa Nada Arhipova te pijanistice gđe Moč i Obradović vanredno su izvele svoju zadaću. Klavirski part u „Dodolicama" se i mogao povjeriti samo zreloj umjetnici. Zborom je odlično upravljao uvaženi muzičar i dirigent g. Pašćan, koji je uložio sve svoje znanje i umijeće za što bolji uspjeh koncerta. Poznata je ljubav i predanost, s kojom g. Pašćan vodi ovakve zborove. Zagreb

S. R.

БЕЛЕШКЕ

Предавања. Женски покрет у Загребу приредио је 13 фебруара предавање, на коме је говорила гђа др. Живановић Маша, претседница Женскога покрета из Сарајева о „Проституцији и женској полицији". 21 фебруара одржала је београдском радију управна чланица Женскога покрета у Београду гђа Христић Анђа предавање; „Како су жене у Великој Британији задобиле своја права“. Женски покрет у Сарајеву је приредио на Народном универзитету у Сарајеву предавање, на коме је говорила гђа Бошковић Јулија, управна чланица београдског Женског покрета о теми; „Васпитни утицај дечје књижевности".

Жене у дииломацији. Британски министар спољних послова именовао је једну комисију која има да простудира питање уласка жена у дипломатску каријеру. У тој комисији су заступљене и жене. Преса је дала о томе у главном симпатичне коментаре. Један лист пише да је имао телефонске разговоре са женама на вишим дипломатским положајима у Европи, Ruth Вryon Owen, министром Сједињених Држава у Копенхагену, гђом Колонтај совјетским министром у Шведској и гђом Лудилом Гидоа, генер. конзулом Чиле у Мадриду; оне су све изјавиле да нису имале никаквих нарочитих тешкоћа зато што су жене, оне су третиране увек као претставници својих земаља. Комисији се не могу предочити велика искуства на овоме пољу. Али случај Вилме Смис, трговачког аташеа Сједињених Држава у Шангају, доказује да тешкоће и опасности сталне врсте не спречавају жену да добро врши своју дужност.

Русија. В. Н. Јаковљева постала је комесар за финансије. Она има глас једног од највећих експерата за финансије у Европи. Нина Рјабстова Ловилев која је суделовала у једној експедицији у земљу Ф. Јосифа наименована је за гувернера Северне Земље на северу Сибира. Она је завршила универзитет у Ленинграду пре три године, дакле вероватно је да је једна од најмлађих гувернера.

Немачка. Нова уредба о месним изборима у Пруској избегава сваку разлику у половима у пасивном изборном праву гласа. Али активно право гласа за сеоске или градске комисије које he заменити локалне парламенте резервисано је само за мушкарце. То је прећутна промена устава. Презасићеност либералних каријера је без сумње повод декрета који ограничава на 15 хиљада број студената који се има примити на универзитете, а девојке имају право само на 1/10 места. Селективни конкурс међу свршеним матурантима водиће рачуна не само о њиховим интелектуалним, већ и о физичким способностима кандидата као и о њиховом карактеру и грађанским одликама. Децембра 1933 централна организација лекара и апотекара објавила је као један од својих циљева спречавање жени да се одају медицинским наукама. Односно „двоструких зарада“ жене и мушкарца који раде не може се рећи да постоји неки декрет који би то забранио. Министарства су чак морала зауставити сувише велику ревност извесних чиновника који су приморавали велики број жена да дају оставке (Die Frau 1933). Једна врло интересантна брошура издата је „Немачке жене Адолфу Хитлеру“ од стране угледних жена старих конзервативних партија. Ту се прокламује апсолутна једнакост жена и могућност да она развије способности и врлине које су јој својствене. Закон о сузбијању наследних болести ступио је на снагу 1 јануара. Тај напредни закон је већ учинио да је један суд осудио за стерилизацију једног злочинца. Једна од првих мера нове владе била је да декретује једну годину добровољне даљне службе. План није могао бити свуда остварен нарочито за жене али оне се упославају прањем и крпљењем дечака. Нов правилник наређује да се девојке забаве учењем домаћинства, вртарства, школом за сеоске домаћице. Овај програм је организовала једна жена експерт.

16

Штампарија „Привредник“ Живојина Д. Благојевића, Кнез Михаилова бр. 3 тел. 21-450 Београд.

ЖЕНСКИ ПСЖРЕТ

ЈАНУАР—ФЕБРУАР 1934