Ženski pokret

radovima u rudnicima. 7) Delimična revizija o noćnom radu žena. O rezultatoma 18 konferencije donećemo izveštaj u idućem broju lista.

Poštansko-telegrafski službenici održali su svoj kongres ovoga meseca u Zagrebu. Na kongresu je bila primljena rezolucija sa puno opravdanih zahteva te važne struke javne službe. Naročito nas raduje, što je primljen u rezoluciju i sledeći zahtev: da se spovede puna ravnopravnost muških i ženskih službenika.

Pravilnik za izvršenje zakona o suzbijanju polnih bolesti. Ministar socijalne politike i narodnog zdravlja potpisao je ovih dana »Pravilnik za izvršenje zakona o suzbijanju polnih bolesti«. Taj pravilnik stupa na snagu 30 juna 1934 godine. Pravilnik propisuje način lečenja polnih bolesti, zadatak državnih i samoupravnih sanitetskih ustanova pri lečenju i zadatak higijenskih zavoda. Sanitetske ustanove moraju da vode tačnu evidenciju o »socijalnim uslovima koji su mogli prouzrokovati obolenja.« Ta evidencija služiće ministarstvu za osnovu za preduzimanje specijalnih mera za otklanjanje uzroka. Sveukupna organizacija rada za suzbijanje polnih bolesti poverena je prema pravilniku higijenskim zavodima i podređenim im ustanovama. Član 13 pravilnika daje definiciju prostitucije i glasi: »Pod prostitucijom razumeva se vršenje polnog snošaja sa više lica za novac ili za sredstva iste vrednosti kao i vršenje polnog snošaja na način, koji hudi javnom moralu. U roku od tri meseca od stupanja na snagu ovog pravilnika zatvoriće se sve javne kuće i oduzeti dozvola od javnih prostitutki.« Dalje propisuje taj član: »Sve ove žene moraju se lekarski pregledati i u slučaju bolesti lečiti po propisima zakona i pravilnika. Zdrave i izlečene žene imaju se uputiti na redovna zanimanja ili u specijalne domove, a ako su strani podanici poslati u njihovu domovinu. Ministarstvo socijalne politike i narodnog zdravlja propisaće pravilnik za domove, u koje će upućivati maloletne žene, za koje se predviđa opasnost da se puste potpuno slobodno u život.« Član 14 propisuje postupak i obrazac za izdajanje lekarskog uverenja za stupanje u brak. Uverenje ne sme biti starije od deset dana pre stupanja u brak. Član 15 sadrži odredbu da je dozvoljeno reklamiranje i anon-

siranje lekova za lečenje polnih bolesti samo preko stručnih medicinskih i apotekarskih časopisa i listova. Poslednji, 16 član, ima odredbu o uzimanju dojkinja u službu: »Pri uzimanju dojkinja u službu mora se lekarskim pregledom i uverenjem utvrditi, da ne samo dojkinja i njezino dete, nego i dete koje uzima na dojenje kao i njegova majka ne boluju ni od jedne bolesti po ovome pravilniku (gonoreje, meki šankar i sifilis), a naročato ne od sifilisa. Zdrava dojkinja ne sme dojiti zaraženo dete od polnih bolesti. Isto tako zdravo dete ne sme se dati na dojenje dojkinji bolesnoj od polnih bolesti. Isto to važi iza porodice i lica koja primaju na stan malu decu i odojčad. Nadležni lekar ima pravo i dužnost da povremeno vrši kontrolu ovih lica u smislu ovog pravilnika.«

Internacionalni kongres za socijalni moral biće od 15 do 18 oktobra t. g. u Budimpešti. Poziv za kongres je potpisalo 13 raznih internacionalnih organizacija, među njima je i Internacionalna aliansa za žensko pravo glasa. Na kongresu neće biti nikakvih rezolucija, nego će samo dati priliku za diskusiju i upoređivanje raznih metoda kojima se služe razne organizacije pri radu za suzbijanje nemorala i pri pomoći onima koji su na nemoralnem putu. Program kongresa je: I.Uzroci: generalni izveštaj kao uvod u raspravu kongresa o glavnim uzrocima prostitucije —ekonomski, socijalni, moralni itd. II. Lekovi: a) preventivne mere: 1) Vaspitanje omladine. 2) Privatna delatnost za zaštitu. 3) Zvanična zaštita dece (sudovi za omladinu, ženska policija, slabljenje autoriteta roditelja itd.). 4) Borba protivu javnog nemorala, b) Načini za popravku: 1) Suzbijanje nemorala. 2) Spremanje radnika.

Na izborima za londonski okružni savet je bilo izabranih između 145 poslanika 21 žena.

Pravo glasa za francuske žene. Komisija francuskog parlamenta koja ima zadatak da revidira neke odredbe ustava iz godine 1876 primila je u svoj izveštaj odredbu za utvrđenje prava glasa za žene.

Prva žena sudija apelacijskog suda u Sjedinjenim Državama Severne Amerike je postala g-đa Florence E. Alleu. Pre toga je bila sudija pri najvišem sudu države Ohio. Mnogo se isticala u feminističkom pokretu.

Zenski klub u Beogradu, Knez Mihailova 46-1 sprat Daje prenoćište svima gospodama i gospođicama, koje su u ppolasu u Beograda. Prenočište - postelja - 20' — din. dnevno, doručak din., racak /4*** din. i večera 8’- din. Moše se dobiti i ceo pansion. Hrana domača, čistota odlična. Klub se nalasi n samom centru varoši i lako je pristupačan vesi tramvajsko} sa parabrodom i šelesničkom stanicom. Sa studentkinje se daje pansion, stan, brana i sve ostalo. Sa sve uslove obratiti se na: Šensfii Klub, Beograd, Knez Mihailova ulica br. 46.

64

Št-amparija „Privrednik" Živ. D. Blagojević, Knez Mihailova ul. 3. Beograd, Telefon 21-450

ŽENSKI POKRET

MAJ—JUNI 1934