Ženski pokret

Beleške

650 INTERNACIONALNIH ORGANIZACIJA

Društvo naroda izdalo je po treći put »Spisak internacionalnih organizacija« (Repertoire des organisations internationales Associations, Bureaux, Commissions ctc. 477 strana, Geneve, 12 i po švajcarskih franaka). Spisak je podeljen ovako: politika i internacionalne veze. pokret za mir; humanitaran rad, vera i moral; umetnost i nauka: vaspitanje i nastava; organizacije univerziteta i studenata; medicina i higijena; pravo i uprava; štampa. ženska pitanja; rad i pozivi; poljoprivreda; privreda i finansije; trgovina i industrija; saobraćaj; sport i turizam: razno. Pri svakoj internacionalnoj organizaciji navedeno je njeno sedište, godina osnivanja, cilj, broj priključenih organizacija, lični podaci vođa organizacija. način finansiranja, imovina. rad. kratak istorijski pregled o razvitku organizacije i oficielne publikacije. Spisak ima tri indeksa analitičan, azbučni i geografski. Iz geografskog indeksa, koji navodi sedišta organizacija, vidi se zanimljiv fakt da ima 85% od svih organizacija svoja sedišta u pet zemalja: Belgiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji. Holandiji i. Švajcarskoj, a skoro polovina organizacija ima sedište u Francuskoj i Švajcarskoj.

FRANCUSKA OMLADINA ZA NACIONALNI FRONT

Od kako je u Francuskoj na vladi nacionalni front. pojavile su se mnoge organizacije koje žele da sistematskim ekonomskim i socijalnim radom pomažu vladu narodnog poverenja. Naročito se u tim organizacijama ističu tehničari koji žele, kao što kaže jedan od njinih istaknutih pretstavnika, Coutrot, da se nađu radnici i preduzimači na jednoj novoj bazi, na bazi »ekonomskog humanizma«. Da bi se ostvario ekonomski humanizam, moraju se najpre izlečiti radnici od svoga kompleksa inferiornosti. a poslodavci od kompleksa nepoverenja. Coutrot kaže: »Budućnost ne sme da bude kopija prošlosti. Barikade. mitraljezi. zatočenja, mučenja spadaju u tehniku rasipanja, koja je vredna samo primitivnih naroda. i ostatak je antičkih ceremonija žrtvovanja ljudi. Revolucionarne metode teže tome da izmene socijalnu strukturu zemlje. da utiču na duh i srce ljudi. ali ne sme rasipati niti živote niti bogatstvo zemlje.« Veoma značajna je organizacija »Mladih četnika za borbu nove socijalne privrede«. I ta organizacija je uz nacionalni front i ima do sada oko 25.000 članova po celoj Francuskoj. Ta organizacija polaže najveću važnost na fakt političkim pitanjima se ne bavi da svoje članove upozna sa ekonomskom strukturom sadašnjice, i propagira ideju da se životne prilike omladine mogu poboljšati, ako se društveno bogatstvo celishodnije upotrebi. Postoji i organizacija »Socijalni front« koja sc bavi stanjem sred-

njeg staleža i seljaka. Organizacija »Mlada republika« hoće da ostvari sintezu između ideala hrišćanstva i ideala narodnog fronta. Francuska vlada ima dakle van svoje većine u parlamentu ogromnu pomoć među omladinom. koja nema vlastoljubivih ambicija, nego samo ambicije da radi.

INTERNACIONALNA STUDISKA KONFERENCIJA ZA FEMINISTIČKE PROBLEME

Internacionalna feministička Alijansa organizuje jednu studisku konferenciju krajem februara u Cirihu, na kojoj će se pretresati najaktualniji problemi iz programa feminističkih organizacija Konferencija će trajati od 26 februara do 2 marta. Sednice upravnog odbora Alijanse održaće se takođe 25 februara i 2 marta. Na dnevnom redu studiske konferencije uglavnom se nalazi sledeće: 1) Kako narodi mogu danas garantovati svoju slobodu i nezavisnost; 2) Zašto je potrebno da žene u svima zemljama dobiju pravo glasa: a) važnost ženskog prava glasa za porodicu, za ženu i za društvo, b) dvogodišnji plan za feminističku internacionalnu delatnost; 3) Rad žena i nezaposlenost: a) ekonomske posledice zbog razlike, koja se čini među radnom snagom oba pola na radnoj pijaci, b) kako da se ženi osigura, kako u zakonu tako i u praksi, potpuna jednakost u profesionalnom obrazovanju i u zaposlenju. Ova konferencija će biti naročito interesantna, što će se sve diskusije vršiti u malim grupama, pa zatim rezultati takvih diskusija izložiti celoj konferenciji i donositi rezolucije. Dva javna mitinga će biti posvećena pitanju mira i omladini. Omladinskom mitingu će pretsedavati jedna pretstavnica omladinske organizacije. Očekuje se ova konferencija sa najvećim interesovanjem. Sva detaljnija obaveštenja za naše feministkinje, koje bi želele učestovati na ovoj konferenciji, mogu se dobiti u Ženskim pokretima.

USPESI ŠVEDSKIH ŽENA

Poznata prva inspektorka rada u Švedskoj, g-đa Kristin Heselgrin, izabrana je za senatora u Švedskom parlamentu. Ona je jedina žena član Švedskoga senata. U donjem domu švedskoga parlamenta izabrano je devet žena, tako da se njihov broj znatno povećao prema dosadašnjem. Izabrane parlamentarke pripadaju raznim partijama i to: šest su iz socijalističke partije, narodnoj partiji, pored g-đe Heselgrin, pripada još jedna u Donjem domu, zatim po jedna pripada konzervativnoj i jedna komunističkoj partiji. Sve one rade veoma složno, kad god su pitanja koja se tiču žena, porodice i dece.

SEPTEMBAR—DECEMBAR 1936

2EN S K 1 POK R E T

67