Ženski svet

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ.

ШКОЛСКА ОБЈАВА ЗА 1886/ 7 ГОДИНУ.

и ироноре, или мораш нмати иа прозорима разанет тил од комарица. Комарице да тн не досађују кад спаваш: Подај начинити Француски комарник/ јер наши простачки комарници врло су дебели густи, те нема под њима доста свежа ваздуха, и ие можеш их. свуда наместити нн лако под њих у]ш. Око комарника што више комарица свира, то се све слађе сиава/ ане треба омана ни дима.

Иравославни средњи катихизис прерађен по катихизису Платоиову и попуњеи за срц. нравославне ученике и ученице у основ. школи ; удешен по наставном нлану за 111. разред. Издање књижаре Луке Јоцића и друга у Нов. Саду 1887. ДеиаУ Милош Обилић у народним песмама (латииицом штампаио) са 12 слика. Издање књижаре Браће М. Пбповића у Нов. Саду 1886. Цена 50 нов. Ручни рад у мушкој школи ; сувремено педагошко питање од Срет. М. Аџића I. Београд. Штампарија Напредне странке. 1886. Цена 80 п. дин. или 40 нов. авр. Може се добити у Београдским књижарама: Велимира Валожића ; Петра Ћурчића и А. Пурића. Наставник књига за децу обојег пола. Написала Едвиџе РатИФери наставница ; понашио Ник. С. Савић. Издање књижаре М. Еаракашевићау Сомбору. Цена 25 новч. 50 пара дин.

У србској учитељекој школи еомборској заиочиње се школска 186 6 / 7 година 1. септембра о. г. ио старом календару. У учитељску школу примају се: а) За приправнике ; младићи нравослаине вере. здрави телом и душом ; смерни и благе нарави; који су иетнајсту годину навршили и четврти гимназија.тии. трећи реа.тни или четврти разред грађаиске школе с довољним успехом свршили.

б) За црииравннце примају се Србкиње upaвоелавне вере ; које су четрнајсту живота годину наврншле и IV. разр. србске више девојачке школе или IV. разред ииже реалке с добрим усиехом евришле ; а нритом су здраве и примериог моралног владања. Једни и друге имају пријамни иепит из славенског читања ; молитава и из црквеног малог појања овде положити. Ученици и ученице из школа, где се не учи ербски језик, нолажу још пријамни испит из србског језика. а они, који немају оцену из мађарског језика, имају показати да знају добро мађарски читати. Сваки ; који у овај завод стутшти же.ш. дужан је са собом донети: крштено писмо ; лекарску сведочбу о добром здрав.љу и сведочанство о евршеним горенаведеним или вишим школским разредима, Они ; који су пре једне или више година нтколу остшшли, имају донети са собом сведочбу свога иароха о моралном и религиозном владању свом. Женске имају још доиети писиеиу изјаву својих родитеља или добротвора. да ће их они за време трогодишљег овдеучења издржавати, а уз ту изјаву мора бити и потврђење местне политичне власти, да су дотични доиста у стању обвезу своју испунити. Приправницп, који желе стипендије из народних Фондова добити ; нека молбенице тога ради са сведочбом о сиромаштву поднееу вис, Шк. Савету у Карловци.ма: а они ; који желе платонеумске стипендије добити ; нека тако исто инструиране молбенице поднееу платонеумеком одбору у Сомбору. На стипендије ове имају изгледа само они приправници и прииравннце, који су примерног и иохвалног владања и врло сиромашног стања ; а притом се отлично или бар добро уче. Стан и храна само се у приватним кућама са знањем и одобрењем управитељевим ; илп по нрепоруци овога погодити може. У Сомбору 1. аугуста 1886.

Н. Ђ. Вукићевић, србске учитељске школе сомборске управитељ.

191

САДРЖАЈ: 1. Шта све могу да раде женскиње-? (Продужење); -- 2. Забавшпте (II.); 3. Одело од М. С.; 4. 0’ спавању лети на пољу и.ш при отвореним прозорима од **; —' 5. Терајте мухе од себе од **; 6. Буквице о женскињама; t. Iад дооротворних задруга: I.- новосадске, 11. в.-кикиндеке; —B. ДистиКи: из друштва, зарад здравља., за домаКице,, из баште, разно, нове књиге и листови, школска објава за 1886/7 годину. Власник • Дооротворна Задруга Срсисиња Новосаткиња. Издаје п уређује : Аркадије ВарађаНИН. ШТАМПАРИЈА M. ДИМИТРИЈЕВИЋА У ИОВОМ САДУ.

ЖЕНСКИ СВЕТ

192