Ženski svet

РАЗНО.

Сликарке. Прилнком једн-е изложбе у Нруској изне-ле еу и немачке сликарке' евојих 69 одабраних слика у боји. Међу овима је било 20 нортрста, 17 слика и:-з обиччог живота а остале из побожног живота и друге врсте. Од вештакиња биле су 18 из -Берлина, 9 из Монакова (Минхена), по 4 из Дислдорч>а, Беча и. Крисла, по 2 из Хага 7 Хамбурга, IГрага ; а остале из других крајава немачке државе; а било их је и из Париза. Дубока старост. Пре неколико недеља умрла је у Петрограду једна госпођа, која је још прошлог столећа била код царице Вел. Катарине придворкиња. Живела је 114 год. До гроба је испратила сестра рођсна, 113 год. стара, али тако још јака ; да је ишла за сандуком до гроба (које је далеко) пешке и доста лако.

ЧИТУЉА.

f Софија Славнићка рођ. Грчки задругарка бивша одборница добротворне задруге Српкиња Новосаткиња упокојила се носле дужег и тетнког боловања у својој 62. години живота 9. (21.) октобра о. г. у кругу својс млогобројне дечице и родбине. Бнла је добра мати. ревносна чланица и велика пријатељица сваког општег народног Лака јој црна земља и вечан сномен међу шгма! f Текла Миладиновићка супруга Гавре Миладиновића из Манђелоса уиокојила се скоро. Политични лист „Сремац“ доноси о овој покојници врло лен некролог. Црта ју као ваљану матер, верног друга, врсну газдарицу, примерну Српкињу, милостиву хришћанку. За оваким вал.аним српским мајкама не жали само онај крај, него цео народ, и за то и ми довмкујемо : „лака јој дрна зем.ља, дичан сномен ! .Оставила је за собом 4 вал.ана сина и 1 ћерку.

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ.

Гадо пде Србин у војиике по позпатој мелодији Саставио др. Јован Пачу. Издап.е српске кн.ижаре ораће М. Поповића у Новоме Саду 1 887. Цена 70 новч.

Иирница нротив Јаше Томића уредника „Заставе“ (иред будипетптанском поротом 2. октобра 1886. год.) Цена 6 новч. Издање И. Иванића. Србинови записиици бр. 26. друго из : дање (прво је конФиСковано од одветништва) заиисује Србин-Милош Грабовачки. Излази месечно једанпут. Претплата за целу годину 1 Фор. или 2 n по динара.

ПОЗИВ НА ИГРАНКУ С ВЕЧЕРОМ.

КОЈУ ПРИРЕЂУЈЕ ДОЕРОТВОРНА СРИКШБА НОВОСАТКИЊА у уторак 4. (16.) новембра 1886. У ДВОРАНИ СРПСКОГ НАРОДНОГ ПОЗОРИШТА у којјист својв задружне благајне. Улалнице од особе вреде 1 фор. а. вр. а нрнмају ее е благодарношћу и добровол»ии прилози. Јело и пиће даваће сама задруга по утврђеној ii умереиој обичној гоетионичарекој цегш. Улазнице се могу добити у књижарама Браће М. Поповића и Луке Јоцића и др. и у вече на каси. ПОЧЕТАК У *7 ЧАСОВА ЗГ ВЕЧЕ.

255

,1 1- (ш А а I )Л А° женекии.о l Шродужење); - •>. Како се одрже деца до краја »рве године од *. с г оло ГП Длнашња к ,\јна. -4. Зимње печерМ па солу од Миике. —5. Пуквице о женском одеиу и накнтнма. митпокччке 4<iK l а Ј? а “ СКOЈ Кући У Длмаоку од Н—а. —7. Рдд добротворних задруга. I. новосадске. il. суботичке. 111 иГтГ aZ; Т А° РOBOЉНИ ЧтЛбШ на ПOГO Р е - IГl , е Србе у Турском Бечеју и Српској Црши; -9. Листићи :из дру.. . ларзд вдравља, за матере, за домаћицс, рлзно, нове кн.иго и ииотови. Пбзив па игр.-шку. ™ 10. Примедба. Власник : Дооуотворна Задрури Cpnmma НовосаткГта. Иидаје u ypefyje. : Аркадије Варађанин. штамнАги.ја м. димитријевика у новом САДУ.

ЖЕНСКИ СВЕТ.

Примедба. Молимо све оне наше нретплатнике, који нам дугују претилату за ову 1886. "год., да нам изволу послати претилату до децембра месеца о. г., како би и ми могли наше рачуне за ову годину у ред довести. * Уједно јављамо нашим новим претплатницима, да ее нретрие до нове године, на Кемо их уврстити у ред иретилатника за идућу 1887. годину, ј.ер су нам неки бројеви од ове године већ пзишли (2. 3. и 4. број) а и од оеталих имамо тек но десетак примерака, а не можемо ирештампавати, јер нам се са 16—18 нових претнлатпика ие би трошак иакиадио. Уредништво.

256