Ženski svet

ЗАРАД ЗДРАВЉА.

ЗА ДОМАЋИЦЕ.

ИЗ БАШТЕ.

Миркова варош. 0 митрову дну о. г. отворила се у Црној Гори великом свечаиотпћу иова црногорска варош уз Подгорицу, и назвала се по дичном имену, оца данашљег јуначког кнеза црногорског Николе, Миркова варош. На свечаности тој држао је леп говор сам кнез Никола и прогласио варош за отворену.

Пиће и нијаистко, тако обузима мах, да су још ире неколико год. све општине из Галиције поднеле молбу Сабору, да нареди најстрожије казне. Одмах за тим су то исто молиле и општине из Моравске и Шлеске, те отуда је г. 1878 казњено због иијанетва 18346 особа, 1879 г. 17748, 1880 г. 17475 те год. је у Бечу у престоници казњено 6113, само због почињених злочина и јавних скандала у пијанству, а у великом оиштем тппитаљу у Бечу лежало је 1878 и 1879 г. 259 болесника само од иијаничког лудила Delirium potatorum, а од осталих пијаничких болести више него 10 пута толико; иод г. 1872 до 1882 било је 3°/ 0 женских и 25 0, 0 мушких у лудници бечкој, који су само од пића сишли с ума; а тако је било и у осталим лудницама у Чешкој и Штајерекој 28°/ 0 с ума сишавтпих само од пића. Па има ли јачег душманина народу и који га већма сакати од иићај? А је ли код нас друкчије? ако није горе, за цело није ни за мрву боље. За то се сви свесни л>уди 'дижу данас против така пића, а највећма се заузим.љу жеиске задруге, да своје рођене сачувају и сгтасу. Још једна белешка о томе : Еод иолиције у Њујорку је проптле 1885 г. осим старијих пијанаца суђено 2248 дечака и 1056 девојчица, све млађих од 14 год. само због пијанства, и у г гомс почињених злочина. Какви ли су тек то гадови п какви ли ће тек бити, ако не лишпу. Здравл.е у л.уди како у ком месту сгоји, зна се по самртницима : у ком мссту мре од и.љадс живих мап.е од 25 на годииу, ту стоји здравље тим бол.е што мање мре ; а у ком месту мре више од 25, ту стоји здравл>е тим горе, што витне мре, и онда ваља дознаттт узроке па ту помагати иауком, усмено и писмепо у цркви п у школи и на еаетаицима докле год се не мре матље на годину него 25 <>д иљаде.

- Нетролеј да бол>е сачуваш: Не држи га у стакленом суду, ни на месту видном и ни но што на сунцу, јер светлост га раствори, па сила слабије светли. Ни у кандилу у стаклету да не стоји на сунчаном, него само на мрачном месту. Кртоле у подруму да се боље одрже. Стави на земљу подебљс ситно стучена дрвена угл.а, на на тоМе остави кртолс. Келерабу у подруму да одржиш иреко зиме. Покидај лишће па тури у песак и одржаће се до иролећа. Живина зпми. Ео живину кокурузом храни, најбоље учини, кад га пре натопи или и прекрупи па натопи; онда кокоши и зими носе, особито кад им се дода помало ситно стучених костију. Кокоши да пре пронесу. Храни их врелом храном, да се пуши; то коконтн воле и ире пронесу. Американци додају у храну и иаприке, а Енглези додају семена од коириве, те јоти пре пронесу. Крава зими да ти више млека даје. Не храни само сламом, јер то не одржи ни снаге, а камо ли да ти п млека даје; него додај у сламну сечку иола сенске сечке ил плеве или детелине ил мекиње, репе, кртоле или ирекрупљена зрна, па то врућом водом поли, па подај вруће да једе, и пој водом млаком а не хладном и баци увек у њу прегрш мекиња, па ће ти сила втитте млека давати; јоит ако оно мало осолити, 6 гр. соли на 100 кгр. тежине у краве, пак ће јотп вишс пити и јоти више млека давати. Свинче да купиш ил нродаш најбоље. Измери га, na пр рачуну зна се, да угојено свинче има на свако 100 кгр. тежине 3 кгр. крви, 2ђз црева и желуца, 3 џигерице, срца и језика, НЈ/з сала, 76 меса с костима и сланииом и 4 од 100 је неупотребл.иво; а у .мршавог је 5 T / 2 до 6 од 100 неупотребл.иво, по томе прорачунај, ио што ће те доћи цело, било да куттујеш ил продајеш, кад урачунаш још и трошак за клап.е, ватру и осталу опрему.

Двсћс у чашп увело да се иоврати Задени струкове с тто нрста у врелу воду и оетави, да се вода бхлади, у томе ће и цвеће себи доћи; после струкове за толико опттрим

283

ЖЕНСКИ СВЕТ

284